Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Idén már biztosan nem utazunk az új metrókocsikon

2009.11.03. 17:26 Módosítva: 2009-11-03 17:33:56

Tovább csúszik az Alstom metrókocsijainak forgalomba állítása a 2-es metróvonalra. Legkorábban 2010 elején szállíthatnak utasokat, mert a gyártónak további tervdokumentációkat kell a közlekedési hatósághoz benyújtania - közölte a BKV.

A forgalomba állítás egyik feltétele a végleges típusengedély kiadása, ahhoz azonban, hogy ezt megkaphassa a Metropolis típusú metrókocsi, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) hiánypótlásra kérte a gyártót. Az Alstomnak november 10-ig kell a kért dokumentációkat benyújtania, a hatóság ennek tükrében, a teljes tervdokumentáció birtokában dönt a típusengedély kiadásáról - közölte a BKV.

A jelenlegi tervek szerint idén decemberben éjszakánként, üzemszünetben, utasforgalmon kívül járnának a kocsik.

Arra a kérdésre, hogy milyen többletköltségei vannak a csúszásnak, a BKV úgy válaszolt: a többletigények összege mindkét oldalon folyamatosan változik, "az adófizetők érdeke pedig nem az, hogy a vita a nagy nyilvánosság előtt találgatásokkal terelődjön kedvezőtlen irányba".

Amint az Alstom és a BKV között lezárultak az egyeztetések, ismertetni fogják a követelések pontos összegét, írták.

A 2-es metróvonal új szerelvényei október 16-án sikerrel teljesítették az első teszteket. Ezeken a szakemberek a metrókocsik horizontális és vertikális elmozdulásait vizsgálták, vagyis azt, hogy az új szerelvény nem rángat-e menet közben oldalirányban.

Akkor az Alstom, a főváros és a BKV közös közleményében azt írta: a metrókocsik várhatóan idén decemberben már üzembe állhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?