Idén már biztosan nem utazunk az új metrókocsikon

2009.11.03. 17:26 Módosítva: 2009.11.03. 17:33

Tovább csúszik az Alstom metrókocsijainak forgalomba állítása a 2-es metróvonalra. Legkorábban 2010 elején szállíthatnak utasokat, mert a gyártónak további tervdokumentációkat kell a közlekedési hatósághoz benyújtania - közölte a BKV.

A forgalomba állítás egyik feltétele a végleges típusengedély kiadása, ahhoz azonban, hogy ezt megkaphassa a Metropolis típusú metrókocsi, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) hiánypótlásra kérte a gyártót. Az Alstomnak november 10-ig kell a kért dokumentációkat benyújtania, a hatóság ennek tükrében, a teljes tervdokumentáció birtokában dönt a típusengedély kiadásáról - közölte a BKV.

A jelenlegi tervek szerint idén decemberben éjszakánként, üzemszünetben, utasforgalmon kívül járnának a kocsik.

Arra a kérdésre, hogy milyen többletköltségei vannak a csúszásnak, a BKV úgy válaszolt: a többletigények összege mindkét oldalon folyamatosan változik, "az adófizetők érdeke pedig nem az, hogy a vita a nagy nyilvánosság előtt találgatásokkal terelődjön kedvezőtlen irányba".

Amint az Alstom és a BKV között lezárultak az egyeztetések, ismertetni fogják a követelések pontos összegét, írták.

A 2-es metróvonal új szerelvényei október 16-án sikerrel teljesítették az első teszteket. Ezeken a szakemberek a metrókocsik horizontális és vertikális elmozdulásait vizsgálták, vagyis azt, hogy az új szerelvény nem rángat-e menet közben oldalirányban.

Akkor az Alstom, a főváros és a BKV közös közleményében azt írta: a metrókocsik várhatóan idén decemberben már üzembe állhatnak.