Demszky elvonta a fonódó villamosokat

2009.11.04. 18:12
Horváth Csaba főpolgármester-helyettes helyett a főjegyző tárgyal az akadozó beruházásról a II. kerülettel.

Demszky Gábor főpolgármester hatósági egyeztetést rendelt el a budai fonódó villamoshálózat projektjének ügyében a II. kerülettel; a főjegyző fog tárgyalni a kerületi szakapparátussal, mondta szerdán a főpolgármester sajtótájékoztatón Budapesten.

Az egyeztetést követően, amikor kiderült, hogy a II. kerületnek milyen követelései vannak és az mennyibe kerül, akkor ül le személyesen a polgármesterrel tárgyalni arról: a kérések közül mi az, amit el tudnak fogadni - közölte Demszky Gábor.

A főpolgármester ugyanakkor azt mondta: a fővárosi önkormányzati rendszer abszurditása, hogy egy ilyen, "az egész fővárost szolgáló projekt" esetében kerületi engedélyt kell kérni. Ez lassítja, sőt ellehetetleníti a pályázatokat - hangoztatta.

E mellett a kerület drágítja is a projektet. Mint a főpolgármester fogalmazott: egyfajta zsarolásról van szó, mert addig nem adnak az engedélyhez hozzájárulást, amíg a főváros nem oldja meg a kerület néhány problémáját. A rendszer nem hatékony, nem kellene, hogy ilyen egyeztetéseken keresztül valósuljon meg egy projekt, mert bonyolítja és lassítja a megvalósulást - tette hozzá.

Demszky Gábor azt követően nyilatkozott erről, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) levélben fordult hozzá, mert Horváth Csaba (MSZP) közlekedési ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kedden azt mondta: már nem lát sok esély a projekt megvalósítására, ezért a projekt uniós támogatásának elvonását és más projektekre való átcsoportosítását helyezi kilátásba.

A VEKE levelében azt kérte Demszky Gábortól, hogy vonja meg helyettesétől a közlekedés-fejlesztési hatásköröket és tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a projekt megvalósulhasson. Demszky Gábor erre a sajtótájékoztatón úgy reagált: a megoldást keresi a kialakult problémára, s úgy látja: a megoldás az, ha szakmai egyeztetést követően megindulnak a tárgyalások a kerület vezetésével.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője hétfőn beszélt arról, hogy veszélybe került a budai fonódó villamoshálózat projektje, mert a II. kerület és a főváros között megrekedtek a tárgyalások. A kerület csak akkor ad hozzájárulást az építési engedély kiadásához, ha az általa felvetett szakmai problémákra megoldást találnak. Erről azonban Hagyó Miklós és Horváth Csaba lemondását követően nem egyeztettek tovább - mondta a szóvivő. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már felhívta a figyelmet arra, ha a vita miatt nem tudják időben kiadni az építési engedélyt, akkor az unió megvonja a támogatást. A határidő november 30-a, ha eddig nem lesz építési engedély, akkor az EU nem ad pénzt a projektre.

Vitézy Dávid emlékeztetett: a projekt 6 milliárdos költségéből 5 milliárdot az unió biztosít. Az ügy miatt Lakos Imre, (SZDSZ) a fővárosi városüzemeltetési bizottság elnöke kedden közleményben tudatta: jövő hét szerdára össze akarja hívni a bizottságot. Ezen Lakos Imre részletes tájékoztatást kér Hagyó Miklós és Horváth Csaba még hivatalban lévő főpolgármester-helyettesektől, amelyre meghívja Láng Zsolt, II. kerületi polgármestert is.

A fejlesztés első ütemében a 17-es villamos jelenlegi vonala déli irányban két vonalon kapcsolódik majd a meglévő hálózathoz. A Török, illetve a Frankel Leó úton át a Moszkva tér felé, a Bem rakparton keresztül pedig a Batthyány téri vonallal adja meg az összeköttetést.

A projekt keretében összekapcsolódó villamoshálózaton a 61-es járat Óbudáról a Bécsi út-Frankel Leó utca-Margit körút-Moszkva tér-Alkotás utca-Móricz Zsigmond útvonalon közlekedik majd. A 19-es villamos a Bécsi út-Frankel Leó utca-Bem rakpart-Szent Gellért tér-Kelenföldi pályaudvar útvonalon, a 41-es villamos pedig a Bécsi út-Frankel Leó utca-Bem rakpart-Szent Gellért tér-Fehérvári út-Kamaraerdő útvonalon jár majd.

Horváth Csaba az Indexet úgy tájékoztatta, hogy a budai fonódó villamosközlekedés megteremtésével kapcsolatos beruházás teveinek, a második kerület felvetéseire is válaszokat tartalmazó verziója elkészült. Jövő héten hétfőn reggel a fejlesztésben érintett teljes szakmai és hivatali stáb részvételével egyeztető tárgyalásokat fogunk folytatni a II. kerület vezetésével, amelyen remélhetőleg találunk mindkét fél számára elfogadható megoldásokat a budai fonódó villamoshálózat megteremtésére.