Bizottsági igen a fonódó villamosokra

2009.11.11. 17:06 Módosítva: 2009.11.11. 17:07

Budapest városüzemeltetési bizottsága egyhangúlag támogatta a budai fonódó villamoshálózat projektjét és határozatban mondta ki, hogy szakmailag indokolt annak megvalósítása, mondta Lakos Imre (SZDSZ), a testület elnöke szerdán.

A budai fonódó villamoshálózat projektje műszaki tartalmában olyan megoldást kínál, ami elengedhetetlen a fejlődéshez. A bizottság elnöke kuriózumnak nevezte, hogy egymilliárd forintos önrész mellé ötmilliárd forint támogatást adna az unió.

A budai fonódó villamosok tervének lényege, hogy Óbudáról egy villamossal el lehessen jutni Dél-Budára. Az elképzelés szerint egyrészt az Alkotás útról érkező 61-es villamost a 4-es 6-os Margit körúti pályáján és a Frankel Leó utcán keresztül összekötnék a 17-es villamossal, másrészt pedig a Gellért tér felől közlekedő 19-es és 41-es villamost is összekötnék a 17-es vonalával, méghozzá egy teljesen új villamosvágány építésével a Batthyány tér és a Margit híd között.

Forrás: varoskoz.blog.hu, Fejes Balázs
Forrás: varoskoz.blog.hu, Fejes Balázs

A projekt indításához már csak az szükséges, hogy a II. kerület hozzájáruljon az építési engedélyekhez, de ezt az önkormányzat nem adja ki, mert szakmai kifogásai vannak.

A határidő november 30-a, ha eddig nem lesz építési engedély, amelynek birtokában ki lehet írni a közbeszerzést, akkor az EU nem ad pénzt. Az ügyben Demszky Gábor főpolgármester hatósági egyeztetést rendelt el a főváros és a II. kerület között.