Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingyenes lehet a parkolás Budapesten

2009.11.17. 11:49 Módosítva: 2009-11-17 12:41:22

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása. Ha 2010. június 30-ig nem alkotnak új rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Az alkotmánybírósági határozat indoklása szerint a jelenlegi törvény önkényes jogalkotási lehetőséget biztosít a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolással kapcsolatban. A jelenlegi szabályozás ugyan szerződéses viszonynak tekinti a parkolást, de eközben a díjszabásban és a pótdíjazásban gazdaságilag érdekelt fővárosi közgyűlés minden korlátozás nélkül állapíthatja meg a parkolás árát és a büntetés mértékét.

A fővárosi parkolás szabályozásának alkotmányosságát ilyen ügyek panaszosai, illetve a parkolási perekben eljáró bírák vitatták. Az Ab kimondta a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét.

Továbbá az Ab megállapította az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését azért, mert hiányosan szabályozta a helyi önkormányzatok, illetve a fővárosi közgyűlés rendeletalkotási jogkörét

Az Alkotmánybíróság szerint sem a vizsgált törvények, sem pedig a fővárosi közgyűlési rendelet nincs tekintettel a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyenértékűségének polgári jogi alapelvére, a fogyasztók kiszolgáltatottságára, illetve a szolgáltatást nyújtó társaságok monopolhelyzetére.

Rendezetlen a jelenlegi szabályozásban az, hogy a fővárosi közgyűlés és a kerületi önkormányzatok kivel és milyen feltételek szerint szervezhetik meg a parkolóhelyek üzemeltetését, illetve, hogy a szolgáltatást ténylegesen nyújtó társaságokat milyen kötelezettség terheli a fogyasztókkal szemben.

A jelenlegi szabályok nem alkalmasak a parkolással kapcsolatos kérdések és a jogszerűtlen parkolás következményeinek hatósági kezelésére sem.

Az Ab jövő év június 30-ig adott határidőt a jogalkotóknak az alkotmánysértések orvoslására.

Abban a két konkrét parkolási perben, amelyben az eljáró bíró fordult az Alkotmánybírósághoz, az alkotmányellenes rendelkezések nem alkalmazhatók, a többi folyamatban lévő parkolási perre a kedden kihirdetett alkotmánybírósági határozatnak közvetlen hatása nincs.