Erzsébet
1 °C
4 °C

Sztrájkfenyegetés a BKV-nál

2009.11.18. 16:52

December végén, karácsony tájékán sztrájkba léphetnek a BKV dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni két fontos kérdésben. Az egyik, hogy a vállalat vezetése által is elismerten nem lesz januári fizetés, ha a BKV nem kapja meg a kormány által beígért garanciát a tervezett 30 milliárd forintos hitelre. A másik pedig a jövő évi kollektív szerződés.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, december közepéig előre kell lépni két fontos témában, mert ha nincs változás, sztrájkba lépnek. Meg kell kapni a 30 milliárdos hitelgaranciát a kormánytól, ellenkező esetben, úgy tudja, hogy a BKV nem tudja kifizetni a januári béreket. A cég térdre esik, csőd következhet be.

A jövő január elsején lejáró kollektív szerződés ügyében is dűlőre kell jutni a vezetéssel, mondta Gulyás. Ellenkező esetben jövőre sokan a jövedelmük 10-20 százalékát elveszthetik. Hozzátette, a mai még csak sztrájkfigyelmeztetés, de ha nem változik semmi, decemberben már nem lesz más fegyver a kezükben, mint a sztrájk.

Nemes Gábor a másik nagy BKV-s szakszervezeti tömörülés, a TDFSZSZ elnökhelyettese megerősítette, hogy egyelőre még nem a sztrájk bejelentéséről, hanem csak a felvetéséről van szó. December közepéig folynak a tárgyalások, csütörtökön például Horváth Csaba leköszönő főpolgármester-helyettes, majdani kormánybiztos fogadja a szakszervezeteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?