Sztrájkfenyegetés a BKV-nál

2009.11.18. 16:52

December végén, karácsony tájékán sztrájkba léphetnek a BKV dolgozói, ha addig nem sikerül megegyezni két fontos kérdésben. Az egyik, hogy a vállalat vezetése által is elismerten nem lesz januári fizetés, ha a BKV nem kapja meg a kormány által beígért garanciát a tervezett 30 milliárd forintos hitelre. A másik pedig a jövő évi kollektív szerződés.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke elmondta, december közepéig előre kell lépni két fontos témában, mert ha nincs változás, sztrájkba lépnek. Meg kell kapni a 30 milliárdos hitelgaranciát a kormánytól, ellenkező esetben, úgy tudja, hogy a BKV nem tudja kifizetni a januári béreket. A cég térdre esik, csőd következhet be.

A jövő január elsején lejáró kollektív szerződés ügyében is dűlőre kell jutni a vezetéssel, mondta Gulyás. Ellenkező esetben jövőre sokan a jövedelmük 10-20 százalékát elveszthetik. Hozzátette, a mai még csak sztrájkfigyelmeztetés, de ha nem változik semmi, decemberben már nem lesz más fegyver a kezükben, mint a sztrájk.

Nemes Gábor a másik nagy BKV-s szakszervezeti tömörülés, a TDFSZSZ elnökhelyettese megerősítette, hogy egyelőre még nem a sztrájk bejelentéséről, hanem csak a felvetéséről van szó. December közepéig folynak a tárgyalások, csütörtökön például Horváth Csaba leköszönő főpolgármester-helyettes, majdani kormánybiztos fogadja a szakszervezeteket.