Jenő
-2 °C
6 °C

Négy hónapot csúszik a Margit híd felújítása

2009.11.24. 12:34
A konkrét rekonstrukciós munka pedig meg csak éppen a napokban kezdődött meg.

A szükséges kiviteli engedélyeket a napokban jóváhagyta a közlekedési hatóság, kezdődhet a tulajdonképpeni rekonstrukció a Margit hídon, jelentette be a kivitelező cég igazgatója. Majd hozzátette, hogy az engedélyeztetés elhúzódása miatt már most négy hónap csúszásban vannak. Az ok a főváros szerint: a rendszer ilyen.

Németh Miklós, a kivitelező MH 2009 konzorciumot vezető Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, hogy november 10-én a közlekedési hatóság jóváhagyta az északi hídfél kiviteli terveit. Megkezdődhet az acélelemek gyártása, néhány hét múlva érkeznek az első darabok. Elkezdődött a híd kettévágása is.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Németh Miklós hozzátette, hogy az engedélyeztetés elhúzódása miatt azonban az átadás (amikor a forgalmat a hídra engedik) az eredeti 2010. augusztus 23-i időpont helyett december 17-re csúszott.

Temesi Attila, a fővárosi önkormányzat, Margit hídi felújítás projektmenedzsere közölte, megkapták a kivitelezőtől a módosított határidőre vonatkozó javaslatot, amit még vizsgálnak. A kötbérre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy azzal majd akkor foglalkoznak, ha odaérnek a kérdéses dátumhoz.

01

Az Index kérdésére, miszerint, ha jobban előkészítették volna a beruházást, nem lett volna csúszás, azt válaszolta, hogy az engedélyezés rendkívül bonyolult, 68 szereplős folyamat, rengeteg akadály van elrejtve benne. Véleménye szerint a csúszásnak nem személyek a felelősei, hanem ilyen a rendszer.

Kiderült, hogy a bruttó 26,8 milliárd forintos beruházás módosított anyagát 2010 januárban küldik el az uniónak. A megváltozott tervek miatt nem aggódnak, a 6 milliárd forint uniós támogatást Temesi szerint megkapja a főváros, sőt még lehet, hogy többet is.

A főváros nem fogadja el  a kivitelező határidő módosítási kérelmét, áll abban a közleményben, amit a főpolgármesteri hivatal küldött az Indexnek. Eszerint nem módosított szerződést a fővárosi önkormányzat és a Margit híd felújítását végző  MH2009 Konzorcium, így a Margit híd forgalomba helyezésének időpontja a szerződés szerint továbbra is 2010. augusztus 23.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?