Demszky és Bajnai nem tudott megegyezni a BKV-ról

2009.11.25. 17:00

Nem sikerült eredményt elérni azon a több mint két órás találkozón, amin Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester a csődközelbe került BKV megsegítéséről tárgyalt . A felek tovább gyúrják egymást, a következő forduló két hét múlva lesz. Az idő sürget, a napokban a BKV több szakszervezete is sztrájkkal fenyegetőzött, a támogatás hiányában veszélyben a januári fizetés.

Demszky Gábor a megbeszélést követően elmondta, hogy igazi eredményt nem értek el a találkozón, ezért a következő két hétben a főváros és a kormány szakértői tovább vizsgálják, milyen módon oldható meg a BKV 29 milliárdos hiányának csökkentése.

Szollár Domokos kormányszóvivő közölte, hogy a kormánynak fontos a BKV, segíteni akarnak. Több lehetőséget vizsgálnak, milyen módon oldható meg a probléma, ezek közül nem zárná ki azt a lehetőséget sem, hogy a támogatásért vagy hitelgaranciáért cserébe fővárosi tulajdonú Főgáz-részvényeket kapjon az állam.

A fővárosnak azonban más tervei vannak a családi ezüst utolsó darabjának számító részvényekkel. Mint azt Demszky Gábor korábban az Indexnek elmondta, a részvényeket a főváros maga akarja eladni, hogy biztosítani tudja valamiből az uniós támogatások önrészét. Most is elmondta, hogy a - 120-130 milliárd forint értékűre becsült Főgáz-részvényeket - nem adják, de azzal egyébként is fővárosi rendeletet és a privatizációs szerződést sértenék meg.

A tárgyalások lényege az, hogy a főváros 30 milliárd forintos támogatást vagy hitelgaranciát szeretne kapni arra, hogy a BKV elkerülje a fenyegető csődhelyzetet. A kormány pedig nem adná ingyen a támogatást (vagy hitelgaranciát), mert az megboríthatná a jövő évi költségvetést, ezért cserében ellentételezést (vagy biztosítékot) szeretne kisajtolni a fővárosból.

A BKV két legnagyobb szakszervezete egy hete jelentette be, hogy sztrájkolni fognak december végén, ha a BKV nem kapja meg az egyébként már hónapok óta ígérgetett 30 milliárdos segítséget. Ennek hiányában ugyanis a cég januárban csődbe kerül, és a dolgozóit sem tudja kifizetni. A szakszervezetek december közepéig adtak határidőt arra, hogy a támogatásról döntés szülessen.

Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője a találkozóval kapcsolatban azt mondta: szerdán egy leköszönő főpolgármester egy bukott kormány miniszterelnökével két és fél órán keresztül tárgyalt a semmiről.