Ünnepi fénybe borult a főváros

2009.11.27. 17:25 Módosítva: 2009.11.27. 17:25

Felkapcsolták a díszkivilágítást a fővárosban péntek kora este. Több mint egy hónapon keresztül ünnepi fényben úsznak a frekventált területek és közutak. Budapesten 2300 kandeláberen lesznek díszek, a fák díszítéséhez pedig 200 kilométer fényfüzért használnak fel. Mindez bruttó 100 millió forintba kerül.

A fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak köszönhetően idén is felszerelték a lámpaoszlopokra és a fákra a világító hópelyheket, üstökösöket, gyertyákat, csengettyűket és harangokat. Idén egyébként egyedi gyártású, háromdimenziós elemek is helyet kaptak, amelyek még Bécsben és Párizsban is ritkaságnak számítanak.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. november 27-től január 4-ig működteti a díszkivilágítást. A fővárosi önkormányzat megrendelésére ünnepi fénybe öltözött a Vörösmarty tér, a Váci utca, az Andrássy út, a Régiposta utca, a Párizsi utca, a Haris köz, a Kígyó utca, a Nagymező utca, a Liszt Ferenc tér, a Clark Ádám tér és a Batthyány tér.

Idén már harmadik éve LED-es világítást használnak, aminek a fogyasztása nagyjából egynyolcada egy hagyományos izzós világításnak. Ez nem csak gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös a szakemberek szerint. A felhasznált villamos energia az egy hónapos időszakban 240 családi ház éves fogyasztásának felel meg. Budapesten 2300 kandeláberre helyeztek díszeket, a fák dekorálására pedig 200 kilométer fényfüzért használtak fel.

A fővárosi önkormányzaton kívül 15 önkormányzat rendelte meg a díszkivilágítást, így az I., IV., V., VI., VII., IX., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX., XXI., XXII., és XXIII. kerületben is égnek a karácsonyi fények.