Judit
3 °C
7 °C

Ünnepi fénybe borult a főváros

2009.11.27. 17:25 Módosítva: 2009-11-27 17:25:54

Felkapcsolták a díszkivilágítást a fővárosban péntek kora este. Több mint egy hónapon keresztül ünnepi fényben úsznak a frekventált területek és közutak. Budapesten 2300 kandeláberen lesznek díszek, a fák díszítéséhez pedig 200 kilométer fényfüzért használnak fel. Mindez bruttó 100 millió forintba kerül.

A fővárosi és a kerületi önkormányzatoknak köszönhetően idén is felszerelték a lámpaoszlopokra és a fákra a világító hópelyheket, üstökösöket, gyertyákat, csengettyűket és harangokat. Idén egyébként egyedi gyártású, háromdimenziós elemek is helyet kaptak, amelyek még Bécsben és Párizsban is ritkaságnak számítanak.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. november 27-től január 4-ig működteti a díszkivilágítást. A fővárosi önkormányzat megrendelésére ünnepi fénybe öltözött a Vörösmarty tér, a Váci utca, az Andrássy út, a Régiposta utca, a Párizsi utca, a Haris köz, a Kígyó utca, a Nagymező utca, a Liszt Ferenc tér, a Clark Ádám tér és a Batthyány tér.

Idén már harmadik éve LED-es világítást használnak, aminek a fogyasztása nagyjából egynyolcada egy hagyományos izzós világításnak. Ez nem csak gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös a szakemberek szerint. A felhasznált villamos energia az egy hónapos időszakban 240 családi ház éves fogyasztásának felel meg. Budapesten 2300 kandeláberre helyeztek díszeket, a fák dekorálására pedig 200 kilométer fényfüzért használtak fel.

A fővárosi önkormányzaton kívül 15 önkormányzat rendelte meg a díszkivilágítást, így az I., IV., V., VI., VII., IX., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX., XXI., XXII., és XXIII. kerületben is égnek a karácsonyi fények.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?