Nem szavaztak a zuglói városközpontról

2009.12.01. 15:39 Módosítva: 2009.12.01. 16:22

Határozatképtelenné vált a zuglói képviselőtestület, így nem tudtak szavazni az úgynevezett Mundo-projektről; a testületnek tíz napon belül kell ismét foglalkoznia a kérdéssel - közölte Oláh Nóra, az önkormányzat
sajtóreferense.

Az ülésen az MSZP, az MSZDP és az SZDSZ képviselőcsoportja szünetet kért, majd módosító indítványokkal állt elő; az ezt követő vita ideje alatt vált határozatképtelenné a testület.

Az Echo Investment 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet, ahol egy közösségi térként szolgáló városközpontot kívánt építeni.

Az Echo Investment 2006 decemberében három tervezőirodát bízott meg a Mundo megtervezésével. Az amerikai Laguarda.Low javaslatát tartották
legjobbnak, ez alapján a RAS Építészeti és Tervező Iroda készítette el az építészeti koncepciót 2007-ben. Akkor úgy gondolták, hogy a földmunka hamarosan elkezdődhet, és 2010-ben kész az új városközpont, igaz, akkor a 4-es metrót is ekkorra várták Zuglóba.

Tavaly nyáron hagyták jóvá a terveket, azt követően a helyi politikusok és a környezetvédők is színre léptek.

November 17-én Weinek Leonárd, Zugló független polgármestere bejelentette, hogy a Bosnyák térre tervezett beruházás szerződését újratárgyaltatja, mert a képviselők többségi szavazatával elfogadott módosítás szerinte előnytelen a kerületre nézve.

A módosítására azután került sor, hogy egy vizsgálóbizottság megállapította: 270 millió forinttal többet ér a lengyel befektetők által korábban megvásárolt telek - az új beépítési tervek miatt -, mint akkor, amikor megvették. A módosítás ezt a különbözetet kompenzálná egyebek mellett úgy, hogy hatvan új P+R parkolót építenének.