Ügyészség nyomoz a fővárosi nagyberuházások ügyében

2009.12.02. 20:54

Vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el a 4-es metró építése és a Margit híd felújítása kapcsán a Fővárosi Főügyészség, számolt be az MTV Híradója szerda este.  A büntetőeljárásnak még nincs gyanúsítottja.

Elhangzott, hogy az ügyben Karsai Péter MDF-es politikus, független országgyűlési képviselő fordult az ügyészséghez. Karsai Péter a legfőbb ügyésznek írt levelében irreálisan drágának nevezte a közpénzből megvalósuló két fővárosi nagyberuházást.

Utalt arra, hogy a Margit híd felújítására a Fővárosi Önkormányzat az eredeti tervekben szereplő 13 milliárd helyett 26 milliárd forintos költségvetést fogadott el. Az MDF-es politikus tisztességtelen eljárást gyanít a 4-es metró építésének hátterében is, ahol a költségek szerinte 195-ről 511 milliárd forintra nőttek. Levelét az ügyészség feljelentésnek értékelte és mindkét ügyben elrendelte a nyomozást.

Karsai Péter a Híradónak azt mondta, örömmel tölti el, hogy az ügyészség a beadványa alapján eljárást kezdeményez, és megvizsgálja az ügyet.

Az ügyészség a büntetőeljárás lefolytatására a Budapesti Rendőr-főkapitányságot jelölte ki.

Karsai Péter november 25-én tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, korrupciógyanús ügyeket szeretne az ügyészség figyelmébe ajánlani, ezért írásbeli kérdést nyújtott be a legfőbb ügyészhez, amelyben azt kérdezi, tervezi-e a Legfőbb Ügyészség, hogy vizsgálatot indít a Margit híd felújításának irreálisan magas költsége ügyében, valamint kivizsgálják-e a 4-es metró egyre növekvő építési költségeinek megalapozottságát.

Akkor kitért arra is, miután az Állami Számvevőszék jelentős szabálytalanságokat talált a metróberuházás kapcsán, októberben az Európai Bizottság tizenegy rendbeli, a nyílt pályázat mellőzésével kötött szerződésre hivatkozva vont meg 43 milliárd forintnyi uniós támogatást.