Ismét állványok mögé bújik az Országház

2009.12.07. 13:11 Módosítva: 2009.12.07. 14:07

Folytatódik a parlament épületének felújítása, megkezdték az északi végfal állványozását.

Két és fél hónap állványmentes időszak után folytatódik az Országház generációk óta tartó felújítása. Nem túlzás kijelenteni, hogy az Országházon a második világháború vége óta szinte folyamatosan dolgoznak: előbb a háborús rongálásokat hozták helyre, mire ezzel végeztek, a hatvanas évekre Kossuth tér felőli oldal érett meg a felújításra, a hetvenes években pedig a kupolát kellett felújítani. Az épület Duna felőli homlokzatának felújítása 1988-ban kezdődött, azóta szinte mindig állvány borította valamelyik szakaszát. A húsz éve tartó, mai értékén számolva 20 milliárdba kerülő felújítás 2009. szeptember 16-ig tartott.

Klikk a képre!

Mint arról az Index is beszámolt, szeptember közepén elkészült a Duna felőli oldal restaurálása, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. dolgozói pedig ünnepélyesen lebontották az utolsó állványdarabokat is a nyugati homlokzatról. Az utóbbi napokban, hetekben azonban ismét ácsok jelentek meg a parlament épületénél, és a Margit híd felé néző oldalon megkezdték az állványzat építését.

Az északi végfalon kétharmad részt már el is készült a faállványzat. Ezen a szakaszon úgynevezett kőcserés felújítás történik majd a következő három évben, tudtuk meg az Országgyűlés sajtóosztályától. Mivel az engedélyezési terv és a részletes műszaki dokumentáció már elkészült, az érdemi munka el is kezdődött, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. üzemeiben már folyik a kövek előre gyártása.

A felújítás ezen szakasza a szerződés szerint 3,29 milliárd forintba kerül. A tervek szerint 2012. december 31-re el is készül az épület északi homlokzata. A felújítás következő üteme várhatóan az Országház déli homlokzata lesz, arra már el is készültek a tervek. Ezt követően a még fel nem újított Kossuth téri részek kerülnek majd sorra.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. süttői kemény mészkőből pótolja a tönkrement részeket, a köveket szmogálló anyaggal is kezelik, az így impregnált kövek elvileg jobban ellenállnak a korrozív városi levegőnek. A süttői kemény mészkő jó választás abból a szempontból is, hogy eleve jobban bírja a koszos levegő, a savas eső, a fagy támadását, és a szennyeződések is könnyebben eltávolíthatóak róla, így ha valahára teljesen elkészül az Országház felújítása, remélhetőleg hosszú évtizedekig nem kell állványokkal elcsúfítani Budapest emblematikus épületét.