Antall József apjáról nevezik el a rakpartot

2009.12.10. 18:42 Módosítva: 2009.12.10. 18:42
A rakpartokat kilenc szakaszra bontják, mindegyik egy híres zsidómentő nevét kaphatja.

A fővárosi közgyűlés jövő heti ülésén tárgyalja a Pesti és a Budai alsó rakpartok átnevezéséről szóló előterjesztést. Eszerint a két rakpartot kilenc szakaszra bontják és az 1944-es nyilas terror üldözötteit mentő hősökről és mártírokról nevezik el. A döntésről előzetesen ötpárti konszenzus született. A testület közműdíj emelésekről is dönt: a csatornadíj akár 36 százalékkal is nőhet.

Az előterjesztés szerint 2005-ben a Carl Lutz Alapítvány kuratóriumának elnöke javaslatot nyújtott be, arra vonatkozóan, hogy közterület elnevezésével szeretnének emléket állítani az 1944-es nyilas terror üldözötteit mentő hősöknek és mártíroknak. Javaslatukban a dunai alsó rakpartok elnevezését kezdeményezték.

2009 novemberében az alapítvány javaslatát figyelembe véve ötpárti konszenzus alakult ki abban a kérdésben, hogy a vészkorszak hőseinek az alsó rakpartok elnevezésével állítson emléket Budapest Főváros Közgyűlése. Ezt a javaslatot egészítette ki Danielisz Béla fővárosi képviselő azzal, hogy a budapesti alsó rakpart egy szakasza Raoul Wallenberg nevét viselje.

A budai alsó rakpart Slachta Margit, Angelo Rotta, Sztehlo Gábor, Friedrich Born és Raoul Wallenberg, míg a pesti alsó rakpart Carl Lutz, id. Antall József, Jane Haining és Salkaházi Sára nevét kaphatja.

Határoz a közgyűlés azokról a jövő évi közműdíjemelésekről is, amelyekről a legutóbbi ülésen elhalasztották a döntést. Javaslat szerint választhatnak a képviselők, hogy 36,3 vagy 17,1 százalékkal emeljék a csatornadíjat. A temetkezési szolgáltatások díja átlagosan 5,1, a szemétszállításé 4,36, a kéményseprésé pedig 3,53 százalékkal nőhet.  • Hírek
  • Megtakarítás