BKV-botrány: 800 személyt vizsgál a BRFK

2009.12.14. 13:18

Három ügycsoport különíthető el a BKV-val kapcsolatos nyomozásban: több mint 800 volt BKV-s végkielégítését vizsgálják, 70 cég érintett a tanácsadói és kommunikációs szerződések vizsgálatában, valamint a nemrég kirobbant vesztegetési ügynek is lehetnek BKV-s szálai, jelentette ki Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón.

Bodnár Zsolt elmondta, hogy a végkielégítések vizsgálata szerint a távozás feltételei nem mindig feleltek meg a jogszabályoknak. Például a közös megegyezéssel távozás után nemigen szoktak végkielégítést adni. 110 volt BKV-s távozásának a 2007-es, 2008-as és 2009-es szerződéseit nézik át, amihez további 700 szerződés érkezett a nyomozás során.

Ettől elkülönítve nyomoznak 70 cég 144 tanácsadói szerződésével kapcsolatban. Ezek kommunikációs és marketing, műszaki vagy jogi jellegű megbízások és az elmúlt 4-5 évben kötötte őket a BKV. A szerződések összértéke elérheti az 500 millió forintot.

A végkielégítési ügyeknél több mint 800 személynél vizsgálják egyenként, hogy megállapítható-e a személyi felelőssége. Bodnár elmondta, hogy amint ezzel kész vannak, akkor jöhet az a kérdés, hogy a BKV tulajdonosi szervezetei esetében (igazgatóság, fővárosi önkormányzat) fennáll-e az általános felelősség azért, mert maga a rendszer lehetővé teszi a visszaéléseket.

Külön harmadik ügy a december elején a Budapest Airportnál és a BKV-nál kirobbant vesztegetési ügy, amelynek átfedései vannak a BKV-s nyomozásokkal. Ilyen átfedés például a BKV jogi igazgatójának a szerepe, vagy azoknak az ügyvédi irodáknak a megbízásai, amelyek mind a Budapest Airporttal, mind a BKV-val kötöttek szerződést korábban.

Kiderült, hogy a nyomozások során a BKV korábbi vezérigazgatóját vagy helyettesét még nem hallgatták ki. Az eljárásokat hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt indítottak. Gyanúsított még nincs.