Csak a csatornadíjat emelte a közgyűlés

2009.12.17. 18:53 Módosítva: 2009.12.17. 21:41

Január 1-jétől 4,5 százalékkal emelkedik a csatornahasználat díja Budapesten, döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes eredetileg 17,1 százalékos emelést javasolt, ezt a csepeli központi szennyvíztisztító építésének és üzemeltetésének költségeivel indokolta. A csatornahasználati díj 4,5 százalékos emelésével az idei, áfával együtt 326 forint helyett 340 forintot kell majd fizetni a szennyvíz köbméteréért.

A testület döntése alapján a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a temetkezés és a kéményseprés díja nem emelkedik. Az eredeti javaslatok szerint a szemétszállítás 4,4, a szennyvízszippantás 5,6, a temetkezés 5,1, a keményseprés pedig 3,5 százalékkal drágult volna.

A vízdíjról még novemberi ülésén döntött a testület. Akkor a 4,7 százalékos javaslat helyett a köbméterenként 1 forintos, vagyis 0,6 százalékos emelést fogadtak el. Azon az ülésen a BKV tarifáihoz nem nyúlt a közgyűlés. Ezt azonban a december 16-i, szerdai ülésen megváltoztatták, így február 1-jétől 4 százalékkal emelkednek a BKV viteldíjai. Ezzel egy vonaljegy 320 forintba kerül majd, a BKV havi bérlete pedig 9800 forintra emelkedik. A tarifák emeléséről szóló javaslat azért került ismét a testület elé, mert ez az egyik feltétele a kormány által nyújtott 23 milliárd forintos támogatásnak.

A csütörtöki ülésen végül csak az MSZP és az SZDSZ vett részt. Szerdán félbeszakadt a közgyűlés, miután a szocialisták kivonultak, mert az SZDSZ sem támogatta a Budapesti Egészségügyi Modellről szóló előterjesztést. A fővárosi szocialista képviselők csütörtökön reggel sem jelentek meg, de délután végül elkezdődhetett az ülés, miután az MSZP és az SZDSZ megegyezett.

Módosított formában megszavazták az egészségügyi modellről szóló előterjesztést, és elfogadták a Demszky Gábor által beterjesztett javaslatot is az Európai Beruházási Bankkal tervezett hitelkeret-szerződésről, amit szintén nem szavaztak meg szerdán.

A Fidesz-KDNP frakció megjelent csütörtök reggel, de akkor a szocialisták távolmaradása miatt nem tudták elkezdeni a közgyűlést. Később Tarlós István, a frakciószövetség vezetője azt mondta, hogy ha a főpolgármester ismét összehívja a közgyűlést, arra el fognak menni, de az MSZP és az SZDSZ által rendezett "kutyakomédiában" nem vesznek részt. A politikus szerint nem várható az ellenzéki párttól, hogy megvárja, amíg a szocialisták befejezik a közgyűlés bojkottját.

Az EU hozzájárult a szennyvíztisztítő bővítéséhez

Hozzájárult az Európai Unió költségvetési szerve, hogy a csepeli szennyvíztisztító projektet 63 millió euró értékben újabb beruházásokkal egészítse ki a főváros, ezeket 2012 decemberéig kell elszámolni, jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Új főgyűjtőcsatornák épülhetnek, elkészülhet a szennyvíziszap hosszú távú elhelyezésének terve, és a tisztítás egy újabb, nitrogén- és foszfortalanító fokozattal egészül ki. Maga a tisztító határidőre elkészül, már folyik a próbaüzem és a létesítmény a tervek szerint 2010 nyarán teljes kapacitással üzemel majd.

Korábban két szerződést is kifogásolt az Európai Unió, ami miatt a szennyvíztisztító nem kapta meg azt a teljes összeget, amire a főváros számított. Akkor azonban ígéretet kapott arra, hogy ha újabb elemeket beépít a projektbe, akkor a visszavont pénzt is felhasználhatja. Az önkormányzat azt kérte, hogy az újabb beruházásokkal 2012. december 31-ig számolhasson el, mert 2010-ig ezeket nem tudta volna megvalósítani. A határidő-módosításhoz hosszas egyeztetés után hozzájárult az unió költségvetési szerve, amit a főpolgármester nagy sikernek nevezett. A szennyvíztisztítóra és a kapcsolódó beruházásokra eredetileg 428 millió eurót kapott volna a főváros, az új elemek miatt azonban 491 millió eurót költhet erre.