Továbbra sincs megállapodás a BKV-nál

2009.12.29. 16:45 Módosítva: 2009.12.29. 16:47

Nem született megállapodás a BKV és a szakszervezetek keddi egyeztetésén sem, ez azt jelenti, hogy továbbra sincs a jövő évre aláírt kollektív szerződés a közlekedési vállalatnál. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége este külön megegyezett a vállalat vezetésével, azonban a szakszervezetek többsége tovább tárgyal. Egy esetleges sztrájkról szerdán lehet döntés.

Tíz szakszervezet már megállapodott a BKV-val a jövő évi kollektív szerződésről,  egy pedig szerdán reggel írja alá a dokumentumot, mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének vezetője. Összesen azonban 26 szakszervezet van, az új kollektív szerződés pedig csak akkor lép hatályba, hogyha mindannyian ellátják kézjegyükkel a dokumentumot.

Az egyeztetések többek között arról zajlanak, hogy a korábban érvényben lévő kollektív szerződés helyett a BKV egy újat kínál. Ebben az egészségbiztosítási- és a nyugdíjbiztosítási pénztáraknál a korábbi 3-3 százalékos munkáltatói hozzájárulást 1-1 százalékra csökkentenék, a hideg étkezési utalvány helyett pedig meleg étkezési jegyet adnának. Amennyiben a kollektív szerződést nem írják alá, akkor jövőre már nem lesz érvényben, az pedig - a korábbi közlések szerint - a menetrend borulását jelenthetné.

A pénztárakról és az étkezési jegyről az egyeztetéseket a bértárgyalásokon folytatják, mondta Gulyás Attila. A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy az új kollektív szerződés csak akkor lép hatályba, ha azt mind a 26 szakszervezet vagy pedig a 6 reprezentatív szakszervezet aláírja.

Korábban Nemes Gábor, egy másik reprezentatív érdekképviselet vezetője azt mondta, hogy továbbra is elfogadhatatlannak tartják, amit a BKV vezetése kínál. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, hogy a VTDSZSZ a szociális juttatásokat áldozza fel az új ksz-ért, és erre "senkinek nem lehet felhatalmazása". A szakszervezetek többsége nem fogadja el a VTDSZSZ kompromisszumos ajánlatát, ezért a tárgyalások a felek között szerdán tovább folytatódnak, mondta.

Nemes Gábor szerint a 2010-es kollektív szerződés hiányában jövőre borulhat a BKV menetrendje. Az összes érdekképviselettel a tárgyalások szerdán délelőtt 11 órakor folytatódnak. Az esetleges sztrájkról a szakszervezetek szintén szerdán egyeztetnek. Áttekintik az eddig történteket és annak tükrében döntenek, tette hozzá Nemes Gábor.