Elemér
-1 °C
10 °C

Január 12-től sztrájkol a BKV

2009.12.30. 12:39 Módosítva: 2009.12.30. 14:46

Január 12-e nulla órától határozatlan idejű BKV-sztrájkot hirdetett több szakszervezet is, mivel a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás a kollektív szerződésről az érdekképviseletek többsége és a BKV vezetősége között. A BKV szerint a tárgyalások során elmentek a falig, nem tehetnek további engedményeket.

A sztrájkfelhíváshoz eddig 11 szakszervezet csatlakozott, ez Nemes Gábor szakszervezeti vezető elmondása szerint a BKV dolgozóinak 65-70 százalékát jelenti. A Magyar Rádió információi szerint a kötöttpályás dolgozók többsége nem fog sztrájkolni.

Az egyeztetés a kollektív szerződésről 12 órától ugyan folytatódik, de Nemes Gábor szerint nem várható, hogy megegyezés születik, mivel nem közelednek az álláspontok.

Kifejtette: azért nem fogadják el a BKV ajánlatát az új kollektív szerződésre, mert méltatlanul hátrányos a munkavállalókra nézve.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke a délelőtti tárgyalások után azt mondta az MTI-nek: minden olyan következményért, amelyet a kollektív szerződés hiánya okoz, azok a szakszervezetek lesznek a felelősek, amelyek nem írták alá a kompromisszumos megállapodást. Emlékeztetett: a VTDSZSZ kedden megegyezett a BKV-val arról, hogy a jelenleg is érvényes kollektív szerződés legyen hatályos január elsejével, de határozatlan időre.

A megállapodás értelmében - amelyet szerdáig 12 szakszervezet írt alá, 14 pedig elvetett - 2010. január elsejétől lenne érvényes az új kollektív szerződés, és határozatlan időre szólna. Mivel a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulásokról, illetve az étkezési utalványokról nem sikerült megállapodni, ezért a szerződésben továbbra is a BKV ajánlatának megfelelő 1-1 százalék és 8.000 forintnyi juttatás szerepel a bértárgyalásokig, illetve legkésőbb március 31-éig. A kérdésről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább a BKV menedzsmentjével.

Január elsejétől - mivel a VTDSZSZ ajánlatát nem írta alá a szervezetek 65 százaléka - a munka törvénykönyve szerint működik tovább a BKV. A szakszervezeti vezetők szerint ez boríthatja a menetrendet, és több olyan szabályozásról sem rendelkezik, amelyek eddig a kollektív szerződésben benne voltak, és a cég működése szempontjából elengedhetetlenek.

A BKV közleménye szerint szerdáig 12 szakszervezettel tudott megállapodni a menedzsment. Mint írják, korábban a szakszervezetek a régi kollektív szerződés meghosszabbítását kérték. A most átadott - a többi szakszervezet által már aláírt - szerződés egy olyan ajánlat, amely azokat a pontokat tartalmazza a régi kollektív szerződés keretei között, amelyekben már teljes körű megegyezés született a menedzsment és az összes érdekképviselet között.

A két vitatott pontot - önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár, étkezési utalvány - a felek a kollektív szerződés helyett a bértárgyalások hatáskörébe utalták. Néhány szakszervezettel azonban a szerdán  sem sikerült megegyezni, ők január 12-ére sztrájkot jelentettek be - olvasható.

"Érthetetlen, miért nem írnak alá a szakszervezetek egy olyan kollektív szerződést, amely azokat a pontokat tartalmazza, amelyben eddig már megegyezés született" – áll a közleményben. A dokumentum szerint a BKV menedzsmentje a tárgyalások folyamán elment a lehetséges legvégső határig, további engedményeket már nem tehet, mert az a cég stabilitását és a munkahelyek megtartását veszélyeztetné - áll a közleményben.

Mint írják, kollektív szerződés hiányában a Munka Törvénykönyve lép életbe, amely lényegesen rosszabb feltételeket tartalmaz, mint a menedzsment által ajánlott és már 12 szakszervezet által elfogadott kollektív szerződés. "Ráadásul azok a dolgozók is rosszabbul járnak, akiknek a képviselői megállapodtak a menedzsmenttel" - olvasható.