Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

125 milliót követel Újbuda a metróépítőktől

2010.01.06. 14:16
Az önkormányzat felszólította a DBR Metró Projektigazgatóságot, fizessen, különben egymilliárdra ugrik a bírság.

Információink szerint az újbudai önkormányzat december végén felszólította a DBR Metró Projektigazgatóságot, hogy fizesse meg azt az összesen 125 millió forintra rúgó közterülethasználatidíj-tartozást, amelyet a kivitelezői felhalmoztak 2008-ban és 2009-ben. Az igazgatóság szerint a követelés jogos, de méltányosságot szeretne.

A XI. kerületi önkormányzat jegyzője december végén felszólítást küldött a DBR Metró Projektigazgatóságnak, hogy fizesse ki elmaradt közterülethasználatidíj-tartozását. A 2008-2009 évi tartozás összege 125 millió forint. A Strabagnak ebből mintegy tízmillió forintot, a BPV-Metrónak 104 milliót, a Swietelskynek pedig 11,5 milliót kellene kifizetni, mint állomásépítő kivitelezőnek. De a kerület szerint ha ők nem fizetnek, akkor a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóságnak kell állni a számlát, mint megrendelőnek.

A jegyző szerint a kivitelezők 2009 december végéig nem írták még alá a közterület-használati megállapodásokat, így tulajdonképpen jogosulatlanul használják a majdani állomások melletti munkaterületeket. Felhívja a DBR figyelmét arra a fővárosi rendeletre, hogy aki engedély nélkül használja a közterületet, a díj tízszeresével büntethető. Azaz, ha nem fizet a metrócég most, később 1,25 milliárdra nőhet a bírság.

A DBR Metró Projektigazgatóságnál megkeresésünkre azt mondták: immár közel három éve tárgyalnak és egyeztetnek Újbuda önkormányzatával, kérve közterület-használati díjait tartalmazó helyi rendeletének felülvizsgálatát. A metróépítés több kerületet is érintő beruházás és Újbuda az egyetlen kerület, amely a közterület-használat utáni díjfizetési kötelezettség alól nem adott felmentést a 4-es metró építési munkáihoz a DBR, illetve közvetlenül a metró kivitelező cégei számára.

Noha a DBR elismeri, hogy a kerületnek megvan a jogalapja a közterület használati díj szedésére, de megvan a lehetősége is a kerületi rendelet módosításához. A kerület az igénybevett területeket, felszíneket a beruházás finanszírozásában, a kerület igényeinek és előírásainak figyelembe vételével felújítva, az eredetinél lényegesen jobb állapotban fogja visszakapni. Öt metróállomással is gazdagodik a kerület, amelyek használatba vételével jelentősen megnövekednek majd az ingatlanok értékei.

A felszólítás másolatát megkapta a BKV tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak a főjegyzője, Tiba Zsolt is. Tiba érdeklődésünkre elmondta, hogy a fővárosi rendelet értelmében, aki közterületet használ, annak fizetnie kell érte. A helyi önkormányzat adhat a fizetés alól felmentést, de ezzel a XI. kerület nem élt.