Szilvia
5 °C
16 °C

Egész napos hóesés nehezíti Budapest életét

2010.01.06. 06:26 Módosítva: 2010-01-06 10:53:22

Bár száz munkagéppel dolgoznak, a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársainak a havazás idején csak a tömegközlekedési útvonalak síkosságmentesítésére van lehetősége. És bár rajtuk nem múlik, a BKV-nál az előző két naphoz hasonlóan nagy a káosz, több tucat buszvonalon tapasztalhatóak késések, fennakadások.

A folyamatos havazás miatt a közterület-fenntartók egyelőre csak a főbb tömegközlekedési útvonalakra koncentrálva tudják csak takarítani a fővárosi utakat. Az FKF központi ügyelete szerint a BKV járatai tőlük rendben beindulhattak, és bár száz munkagéppel dolgoznak, amíg folyamatos a havazás, addig csak a fő és a tömegközlekedési utakra tudnak koncentrálni.

Összefoglaló cikkünk az országos helyzetről itt>>

Képek a behavazott fővárosból

Ez érzékelhető is a városban. Az általában hómentes budai alsórakpart, valamint az Árpád fejedelem útja munkába érkező tudósítónk tapasztalata szerint havas, hókásás. A mellékutcában vastag hóréteg képződött az éjszaka. A hegyvidéki utak hómentesítése még nem kezdődött meg.

Egész nap havazhat

A Fővinform tájékoztatása szerint egyelőre nem okozott a havazás nagyobb fennakadásokat a közlekedésben Budapesten; a főbb útvonalak járhatóak, csak néhány útszakaszon kell torlódásra számítani. Például a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton és a Budakeszi úton. Az utóbbi helyen csőtörés lassítja a forgalmat a Szépjuhászné útnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő három órára érvényes riasztása szerint az ország északi régióiban, így a fővárosban is a következő 1-3 órában havazás, hózápor, akár 2 centit is meghaladó friss hó várható. Az egész napos riasztás szerint ezeken a területeken (a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, Közép- és Észak-Magyarországon) a nap folyamán az 5 centit is meghaladhatja a friss hó. A déli országrészben és az Alföldön ennél is súlyosabb a helyzet, itt ugyanis havazás helyett ónos eső, ezért jegesedés várható. A várható időjárásról bővebben>>

Bár a tömegközlekedési útvonalakat síkosságmentesítették - a folyamatos havazás miatt ezek is hólatyakosak -, az előző két naphoz hasonlóan szerdáni is fennakadások tapasztalhatóak a buszközlekedésben.

Kétszáznál is több busz műszaki hibás

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője szerint szerdán legalább 230 busz átvételét utasították el a buszvezetők, azaz az előző napokhoz hasonló közlekedési káoszra lehet számítani, amit a hóhelyzet még súlyosbíthat is.

A BKV sajtóosztálya megkeresésünkre nem részletezte a fennakadások okát, csak azt közölte tájékoztató jelleggel, hogy mely buszvonalakon tapasztalhatóak késések. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindegyik vonalon közlekednek a járatok. Tájékoztatásuk szerint jelenleg a 7-es. a 7E, a 173-as, a 173E, a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 112-es, a 212-es, a 136E, a 85-ös, a 282E, a 67-es és a 94E vonalakon tapasztalhatóak 5-90 perces késések.

Munkatársunk jelentése szerint a Margit-hídnál mindkét irányba elakadt a 4-6-os villamos, így ott most szünetel a forgalom.

Az előző napokban a kollektív szerződésük megújításának elmaradása miatt tiltakozó buszvezetők a szabályok betartásával, de tömegesen utasították vissza a számukra kijelölt autóbuszokat, ha azokon a legkisebb műszaki hibát tapasztalták. Emiatt hétfőn és kedden a BKV tájékoztatása szerint 180, illetve 150 jármű - a szakszervezetek és a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) tájékoztatása szerint ennél is több - jármű esett ki a forgalomból, nagy fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A tiltakozó akció a négy fővárosi buszgarázsból hármat érintett, az óbudai buszgarázsban, ahol gyenge a szakszervezett, a tapasztalatok szerint a műszaki hibás autóbusz is kevesebb, legalábbis az óbudai garázsból rendben indultak a járatok az elmúlt két napban.

A kontrollcsoport szerint is sok a hiba

A BKV keddi tájékoztatása szerint ezért szerdán reggel már kontrollcsoportokat küld a dél-pesti, a dél-budai és a cinkotai buszgarázsokba. A BKV sajtóosztálya eddig nem reagált ezzel kapcsolatos kérdésünkre, ahogy arra sem, hogy a tömegközlekedésben tapasztalható fennakadások mennyiben tulajdoníthatók a buszvezetők tiltakozásának, és mennyiben az időjárásnak.

A BKV-s szakszervezet tájékoztatása szerint ugyanakkor a kontrollcsoport is megerősítette, hogy valóban sok a műszaki hibás autóbusz, a sofőrök nem álhibákra hivatkozva lassítják a munkát. Több esetben a buszgarázsban dolgozók forgalomba küldtek volna olyan buszt, amely műszaki hibás volt, de a kontrollcsoport visszaküldte a járművet a garázsba, mondta Nemes Gábor szakszervezeti vezető az MTI-nek.

Késések a reptéren

Az egész Európát sújtó havazás miatt több járat is késve érkezett a Ferihegyi reptérre, ezek késéssel is indulnak tovább. Két Angliából és egy Franciaországból induló járatot pedig töröltek, mert nem tudtak felszállni a repterekről a hó miatt. Mivel Angliában a hóhelyzet miatt három londoni reptér - Gattwick, Heathrow és Luton - is nehézségekkel küzd, a Malév kénytelen volt törölni két londoni járatát. Azok a londoni járatok is kiesnek, amelyek ottragadtak, nem indultak el Budapestre.

A reptéren egész éjjel dolgozott a 21 gépből álló hótakarító flotta, melynek mérete Szilágyi Károly szóvivő tájékoztatása szerint megfelel egy megyei közútfenntartó állományának. A hókotrók, hómarók, hóseprők mellett vegyszerkkel is kezelik a területet a jegesedés, síkosság ellen.

Mivel hajnalig további öt centi hóra számítanak, várhatóan még csütörtökön is lesznek késések a légiközlekedésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?