Egész napos hóesés nehezíti Budapest életét

2010.01.06. 06:26 Módosítva: 2010.01.06. 10:53

Bár száz munkagéppel dolgoznak, a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársainak a havazás idején csak a tömegközlekedési útvonalak síkosságmentesítésére van lehetősége. És bár rajtuk nem múlik, a BKV-nál az előző két naphoz hasonlóan nagy a káosz, több tucat buszvonalon tapasztalhatóak késések, fennakadások.

A folyamatos havazás miatt a közterület-fenntartók egyelőre csak a főbb tömegközlekedési útvonalakra koncentrálva tudják csak takarítani a fővárosi utakat. Az FKF központi ügyelete szerint a BKV járatai tőlük rendben beindulhattak, és bár száz munkagéppel dolgoznak, amíg folyamatos a havazás, addig csak a fő és a tömegközlekedési utakra tudnak koncentrálni.

Összefoglaló cikkünk az országos helyzetről itt>>

Képek a behavazott fővárosból

Ez érzékelhető is a városban. Az általában hómentes budai alsórakpart, valamint az Árpád fejedelem útja munkába érkező tudósítónk tapasztalata szerint havas, hókásás. A mellékutcában vastag hóréteg képződött az éjszaka. A hegyvidéki utak hómentesítése még nem kezdődött meg.

Egész nap havazhat

A Fővinform tájékoztatása szerint egyelőre nem okozott a havazás nagyobb fennakadásokat a közlekedésben Budapesten; a főbb útvonalak járhatóak, csak néhány útszakaszon kell torlódásra számítani. Például a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton és a Budakeszi úton. Az utóbbi helyen csőtörés lassítja a forgalmat a Szépjuhászné útnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő három órára érvényes riasztása szerint az ország északi régióiban, így a fővárosban is a következő 1-3 órában havazás, hózápor, akár 2 centit is meghaladó friss hó várható. Az egész napos riasztás szerint ezeken a területeken (a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, Közép- és Észak-Magyarországon) a nap folyamán az 5 centit is meghaladhatja a friss hó. A déli országrészben és az Alföldön ennél is súlyosabb a helyzet, itt ugyanis havazás helyett ónos eső, ezért jegesedés várható. A várható időjárásról bővebben>>

Bár a tömegközlekedési útvonalakat síkosságmentesítették - a folyamatos havazás miatt ezek is hólatyakosak -, az előző két naphoz hasonlóan szerdáni is fennakadások tapasztalhatóak a buszközlekedésben.

Kétszáznál is több busz műszaki hibás

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője szerint szerdán legalább 230 busz átvételét utasították el a buszvezetők, azaz az előző napokhoz hasonló közlekedési káoszra lehet számítani, amit a hóhelyzet még súlyosbíthat is.

A BKV sajtóosztálya megkeresésünkre nem részletezte a fennakadások okát, csak azt közölte tájékoztató jelleggel, hogy mely buszvonalakon tapasztalhatóak késések. Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mindegyik vonalon közlekednek a járatok. Tájékoztatásuk szerint jelenleg a 7-es. a 7E, a 173-as, a 173E, a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 112-es, a 212-es, a 136E, a 85-ös, a 282E, a 67-es és a 94E vonalakon tapasztalhatóak 5-90 perces késések.

Munkatársunk jelentése szerint a Margit-hídnál mindkét irányba elakadt a 4-6-os villamos, így ott most szünetel a forgalom.

Az előző napokban a kollektív szerződésük megújításának elmaradása miatt tiltakozó buszvezetők a szabályok betartásával, de tömegesen utasították vissza a számukra kijelölt autóbuszokat, ha azokon a legkisebb műszaki hibát tapasztalták. Emiatt hétfőn és kedden a BKV tájékoztatása szerint 180, illetve 150 jármű - a szakszervezetek és a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület (VEKE) tájékoztatása szerint ennél is több - jármű esett ki a forgalomból, nagy fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A tiltakozó akció a négy fővárosi buszgarázsból hármat érintett, az óbudai buszgarázsban, ahol gyenge a szakszervezett, a tapasztalatok szerint a műszaki hibás autóbusz is kevesebb, legalábbis az óbudai garázsból rendben indultak a járatok az elmúlt két napban.

A kontrollcsoport szerint is sok a hiba

A BKV keddi tájékoztatása szerint ezért szerdán reggel már kontrollcsoportokat küld a dél-pesti, a dél-budai és a cinkotai buszgarázsokba. A BKV sajtóosztálya eddig nem reagált ezzel kapcsolatos kérdésünkre, ahogy arra sem, hogy a tömegközlekedésben tapasztalható fennakadások mennyiben tulajdoníthatók a buszvezetők tiltakozásának, és mennyiben az időjárásnak.

A BKV-s szakszervezet tájékoztatása szerint ugyanakkor a kontrollcsoport is megerősítette, hogy valóban sok a műszaki hibás autóbusz, a sofőrök nem álhibákra hivatkozva lassítják a munkát. Több esetben a buszgarázsban dolgozók forgalomba küldtek volna olyan buszt, amely műszaki hibás volt, de a kontrollcsoport visszaküldte a járművet a garázsba, mondta Nemes Gábor szakszervezeti vezető az MTI-nek.

Késések a reptéren

Az egész Európát sújtó havazás miatt több járat is késve érkezett a Ferihegyi reptérre, ezek késéssel is indulnak tovább. Két Angliából és egy Franciaországból induló járatot pedig töröltek, mert nem tudtak felszállni a repterekről a hó miatt. Mivel Angliában a hóhelyzet miatt három londoni reptér - Gattwick, Heathrow és Luton - is nehézségekkel küzd, a Malév kénytelen volt törölni két londoni járatát. Azok a londoni járatok is kiesnek, amelyek ottragadtak, nem indultak el Budapestre.

A reptéren egész éjjel dolgozott a 21 gépből álló hótakarító flotta, melynek mérete Szilágyi Károly szóvivő tájékoztatása szerint megfelel egy megyei közútfenntartó állományának. A hókotrók, hómarók, hóseprők mellett vegyszerkkel is kezelik a területet a jegesedés, síkosság ellen.

Mivel hajnalig további öt centi hóra számítanak, várhatóan még csütörtökön is lesznek késések a légiközlekedésben.