Egy buszszerelőt is kirúgott a BKV

2010.01.07. 17:51 Módosítva: 2010.01.07. 18:43

Demszky Gábor illegális vadsztrájknak nevezte a BKV buszgarázsaiban az elmúlt napokban történteket. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója feljelentést tett rongálás és a közlekedés veszélyeztetése miatt, valamint kijelentette, hogy a BKV nem oázis. Egy szerelő is repült csütörtökön.

Elítéli és elfogadhatatlannak tartja a hétfő óta tartó törvénytelen munkalassító sztrájkot, jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester sajtótájékoztatón. Demszky az elmúlt napok történéseit egyszerűen vadsztrájknak nevezte, és hozzátette, hogy azok, akik ezt levezénylik, megtévesztik a munkatársaikat, hiszen a BKV-nak még hitelből sincs lehetősége biztosítani a követeléseik forrását.

Demszky szerint ha a szakszervezetek követelései teljesülnének, a BKV-nak nem jutna buszvásárlásra és buszfelújításra, pont arra amit a szakszervezetek is szeretnének. A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy a kimaradások miatt tíz agglomerációs település jelentette be, hogy a BKV helyett a Volánbusszal köt hosszú távú szerződést, ami 250 BKV-sofőr és 600 dolgozó munkahelyét veszélyezteti.

Demszky kijelentette: az összehasonlításokból kiderül, hogy a BKV buszvezetői jól keresnek (a Volánbusz sofőreinél például 45 százalékkal többet), és átlagon felül kaptak eddig szociális juttatásokat is. Hozzátette, eddig sokszor tettek kivételt a BKV dolgozóival, de most nem tudnak.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója bejelentette, hogy csütörtökön feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a BRFK-n közvagyon rongálása, közszolgáltatás akadályoztatása, valamint a közlekedés és utasbiztonság veszélyeztetése miatt. Az egyik garázsban ugyanis az ellenőrök elvágott ablakmosófolyadék-csöveket találtak.

Kocsis a szakszervezetek követeléséről elmondta, hogy a menedzsment által ajánlott kollektív szerződés ugyan kevesebbet juttat, mint a tavalyi, de többet ad, mint a most érvényben levő munka törvénykönyve szerinti jövedelem. Hozzátette, vállalhatatlan, hogy egy ekkora válságban a BKV egy oázis maradjon.

A sajtótájékoztatón kiderült: szerdán két sofőrt rúgtak ki. Mindkettőjüket azért, mert nem jelezték időben a diszpécserszolgálatnak, hogy nem tudnak elindulni, hanem eltűntek valahol. Csütörtökön egy szerelőt bocsátottak el, mert az éjszakai szemle során nem cserélt ki két gumiabroncsot, ezért reggel a busz késve tudott elindulni.

További négy szerelő ellen vizsgálat folyik, ami rendkívüli elbocsátással végződhet, egy ellen pedig egy kisebb hiba miatt vizsgálódnak. Elhangzott az is, hogy hétfő óta minden nap más-más jellemző hibára hivatkozva nem álltak ki a buszok.

Január 4-én a mikrofonhibák sokszorozódtak meg, következő nap az utastér belső világításának hibája volt a sláger, szerdán az ablakmosó berendezés problémái, majd végül csütörtökön a sofőrök nagy része a bizonytalan kormányműre hivatkozott.

Kirúgták Fuzikot

A BKV Zrt. kedden rendkívüli felmondással megszüntette Fuzik Zsolt Béla informatikai igazgató munkaviszonyát. Az informatikai igazgató december 4-én jelent meg utoljára munkahelyén, a társaság felszólítása ellenére sem igazolta távollétét, és a megkeresésekre sem reagált.