Mégse vitte el a rendőrség a buszsofőrt

2010.01.07. 11:54 Módosítva: 2010.01.07. 15:18

A rendőrség cáfolja, hogy a BKV egyik garázsból csütörtök délelőtt előállítottak egy dolgozót, aki szándékosan vágta el több busz ablakmosó folyadékának vezetékét. A BRFK vizsgálja, történt-e bűncselekmény.

Meg nem erősített hírek szerint a dél-pesti garázsból állítottak elő egy dolgozót csütörtök délelőtt, mert bebizonyosodott, hogy szándékosan vágta el néhány busz ablakmosó folyadékának vezetékét.

A rendőrség később cáfolta, hogy előállítottak egy buszsofőrt a Méta utcai garázsból. A közlemény szerint a reggeli órákban bejelentés érkezett a rendőrségre a BKV-tól, hogy a társaság Méta utcai dél-pesti telephelyének garázsában valaki szándékosan megrongált egy autóbuszt. A BRFK munkatársai a megvizsgálták a hibás autóbuszt, majd meghallgatták a rongálást észlelő személyzetet. A rendőrség feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény.

A BKV közleménye szerint csütörtökön 11 órára gyakorlatilag helyreállt a buszközlekedés a fővárosban, már csak három - a 90-es, a 200E és a 276E jelzésű - járatnál kellett kisebb, négy-öt perces késésekre számítani.

A buszvezetők a hétfői üzemkezdéskor döntöttek úgy, hogy mivel lejárt a BKV-vel kötött kollektív szerződésük, nem annak szigorú szabályai, hanem a munka törvénykönyve megengedőbb előírásai szerint veszik át buszaikat, azaz húsz perc helyett tetszőleges időt töltenek a járművek műszaki állapotának felmérésével, a kiutalt buszokat pedig akár a legkisebb hiba miatt is visszaadják.

A BKV szerdára bekeményített, szuperkontrollcsoportokat küldött a buszvezetőkre. A kontrollcsoport feladata annak megállapítása volt, hogy vajon a buszvezetők valós hibákra hivatkozva utasítják-e el a buszokat. A várakozásokkal ellentétben a kontrollcsoport megerősítette, hogy a hibák valósak, de két buszvezetőt így is kirúgtak - bár a felmondás indoka eléggé erőltetettnek tűnik.

Az egyik sofőrt például arra hivatkozva rúgták ki, hogy csak húsz perccel a munkába állása után jelezte a busz műszaki hibáját - ugyanakkor a kollektív szerződés megszünése óta semmilyen előírás nem vonatkozik arra, hogy mennyi ideje van egy buszsofőrnek a kiutalt jármű átvizsgálására.

Mindenesetre szerdán már közeledtek az új kollektív szerződést követelő szakszervezetek és a cégvezetés állaspontjai.