Ronda lett a burkolat a Margit híd alatt

2010.01.07. 16:50 Módosítva: 2010.01.09. 20:02

A világörökség alapítvány szerint szakszerűtlenül épült újjá a Margit híd alatti budai rakpartfal kőburkolata. Attól tartanak, hogy ha a felújítás nem felel meg az Unesco előírásainak, eleshetünk az uniós támogatástól. A kivitelező szerint még fél év van az átadásig, így van idő mindent kijavítani. Szerintük szerkezeti hiba nincs, a támfalhoz nem kell hozzányúlni, így az uniós támogatás sincs veszélyben.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) szerint szakszerűtlenül építették újjá a Margit híd alatti budai rakpartfal kőburkolatát, így veszélybe került a központi szennyvíztisztító beruházás európai uniós támogatása. A projektcég azt közölte, a hibákat, amelyeket nem tartanak olyan súlyosnak, mint az alapítvány, nyárig kijavítják.

Az alapítvány csütörtöki sajtótájékoztatóján szakértők bevonásával ismertette a feltárt hibákat, amelyek Korompay Katalin, a szervezet munkatársa szerint arra vezethetőek vissza, hogy a munkát minél olcsóbban akarták elvégezni.

Azt mondta, az eredetileg vörös mészkő-kockákból 135 éve épített falat nem az eredeti állapotban állították helyre, így például a kövek nem a megfelelő helyre kerültek vissza, több csorba, sérült követ is felhasználtak, vagy nem töltötték ki megfelelő mennyiségű habarccsal a hézagokat. Kitért arra is, hogy tudomásuk szerint több, az eredetiektől eltérő színű kőkockát illegális kitermelésből szereztek.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Korompay Katalin arra figyelmeztetett, hogy a központi szennyvíztisztító beruházásához csak akkor fizet támogatást az EU, ha az az Unesco előírásainak megfelelően készül el.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, aki a sajtótájékoztató előtt a helyszínen járt, azt közölte, valóban szélesebbnek tűnnek a fugák, de szerinte azért, mert jobban odakenték. Jelezte ugyanakkor, hogy a beruházás még fél évvel a befejezés előtt van, ezért ezeket a hibákat addig pótolni lehet, így ahol kell, ott például vissza kell bontani, vagy ki kell javítani.

A sajtótájékoztató előtt a projektet képviselő cég munkatársa az újságíróknak egy állásfoglalást adott át, melyben egyebek mellett az áll, hogy a falépítés nem zárult le, jelenleg munkaközi fázisban van.

Közölték, az alapítvány javaslatait a beruházás szakemberei megvizsgálták, és azokat, amelyek szakmai szempontból megállták a helyüket, a beruházó figyelembe veszi a kivitelezéskor. Felkérték a Műegyetem egyik vezető szakértőjét, valamint a BVA által ajánlott műemlékvédelmi szakértőt és kőrestaurátort, hogy véleményezzék a partfal burkolatának építésekor észlelt problémákat. Segítségükkel egy hibalista készült, amely alapján - ígéretük szerint - tavasszal, még a projekt lezárása előtt elvégzik a szükséges javításokat.

Azt hangsúlyozták azonban, hogy a hibák között egy olyan sincs, ami miatt le kellene bontani a megépített új partfal szerkezetét. Ez azt jelenti, hogy a díszítő kövek mögötti úgynevezett súlytámfalat biztosan nem kell megbontani. Véleményük szerint így ma nem lehet azt állítani, hogy a központi szennyvíztisztító uniós támogatása veszélybe került volna.

35

A beruházó képviselője is elismerte a hibákat, és megerősítette: el fogják végezni a szükséges javításokat.

Szilasi Miklós, a beruházást előkészítő kft. projektigazgató-helyettese azt közölte, tudomása szerint a BVA Brüsszelben feljelentette a projektet, és így kockára tette az uniós forrás 20 százalékának, csaknem 56 millió eurónak a kifizetését.

A BVA elnöke, Bouquet László visszautasította Szilasi állításait, Korompay Katalin pedig emlékeztetett arra, hogy korábban többször hiába próbáltak megbeszélést kezdeményezni, így mérgesedett el a helyzet.