Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ronda lett a burkolat a Margit híd alatt

2010.01.07. 16:50 Módosítva: 2010-01-09 20:02:03

A világörökség alapítvány szerint szakszerűtlenül épült újjá a Margit híd alatti budai rakpartfal kőburkolata. Attól tartanak, hogy ha a felújítás nem felel meg az Unesco előírásainak, eleshetünk az uniós támogatástól. A kivitelező szerint még fél év van az átadásig, így van idő mindent kijavítani. Szerintük szerkezeti hiba nincs, a támfalhoz nem kell hozzányúlni, így az uniós támogatás sincs veszélyben.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) szerint szakszerűtlenül építették újjá a Margit híd alatti budai rakpartfal kőburkolatát, így veszélybe került a központi szennyvíztisztító beruházás európai uniós támogatása. A projektcég azt közölte, a hibákat, amelyeket nem tartanak olyan súlyosnak, mint az alapítvány, nyárig kijavítják.

Az alapítvány csütörtöki sajtótájékoztatóján szakértők bevonásával ismertette a feltárt hibákat, amelyek Korompay Katalin, a szervezet munkatársa szerint arra vezethetőek vissza, hogy a munkát minél olcsóbban akarták elvégezni.

Azt mondta, az eredetileg vörös mészkő-kockákból 135 éve épített falat nem az eredeti állapotban állították helyre, így például a kövek nem a megfelelő helyre kerültek vissza, több csorba, sérült követ is felhasználtak, vagy nem töltötték ki megfelelő mennyiségű habarccsal a hézagokat. Kitért arra is, hogy tudomásuk szerint több, az eredetiektől eltérő színű kőkockát illegális kitermelésből szereztek.

Fotók: Huszti István
Fotók: Huszti István

Korompay Katalin arra figyelmeztetett, hogy a központi szennyvíztisztító beruházásához csak akkor fizet támogatást az EU, ha az az Unesco előírásainak megfelelően készül el.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, aki a sajtótájékoztató előtt a helyszínen járt, azt közölte, valóban szélesebbnek tűnnek a fugák, de szerinte azért, mert jobban odakenték. Jelezte ugyanakkor, hogy a beruházás még fél évvel a befejezés előtt van, ezért ezeket a hibákat addig pótolni lehet, így ahol kell, ott például vissza kell bontani, vagy ki kell javítani.

A sajtótájékoztató előtt a projektet képviselő cég munkatársa az újságíróknak egy állásfoglalást adott át, melyben egyebek mellett az áll, hogy a falépítés nem zárult le, jelenleg munkaközi fázisban van.

Közölték, az alapítvány javaslatait a beruházás szakemberei megvizsgálták, és azokat, amelyek szakmai szempontból megállták a helyüket, a beruházó figyelembe veszi a kivitelezéskor. Felkérték a Műegyetem egyik vezető szakértőjét, valamint a BVA által ajánlott műemlékvédelmi szakértőt és kőrestaurátort, hogy véleményezzék a partfal burkolatának építésekor észlelt problémákat. Segítségükkel egy hibalista készült, amely alapján - ígéretük szerint - tavasszal, még a projekt lezárása előtt elvégzik a szükséges javításokat.

Azt hangsúlyozták azonban, hogy a hibák között egy olyan sincs, ami miatt le kellene bontani a megépített új partfal szerkezetét. Ez azt jelenti, hogy a díszítő kövek mögötti úgynevezett súlytámfalat biztosan nem kell megbontani. Véleményük szerint így ma nem lehet azt állítani, hogy a központi szennyvíztisztító uniós támogatása veszélybe került volna.

35

A beruházó képviselője is elismerte a hibákat, és megerősítette: el fogják végezni a szükséges javításokat.

Szilasi Miklós, a beruházást előkészítő kft. projektigazgató-helyettese azt közölte, tudomása szerint a BVA Brüsszelben feljelentette a projektet, és így kockára tette az uniós forrás 20 százalékának, csaknem 56 millió eurónak a kifizetését.

A BVA elnöke, Bouquet László visszautasította Szilasi állításait, Korompay Katalin pedig emlékeztetett arra, hogy korábban többször hiába próbáltak megbeszélést kezdeményezni, így mérgesedett el a helyzet.