Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre valószínűbb a BKV-sztrájk

2010.01.10. 19:37 Módosítva: 2010-01-11 10:30:41

A hétfő reggeli tárgyaláson sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről, közölte Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a megbeszélés után.

A szakszervezetek megerősítették azt a vasárnapi ajánlatukat, hogy a kollektív szerződésben szeretnék rögzíteni a 3 százalékos egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulást, amelyet a BKV - ajánlata szerint - a bér jellegű kiadások között adott volna meg a dolgozóknak.

Földényi György elmondta, hogy az álláspontok egyáltalán nem közeledtek, emiatt a sztrájk egyre elkerülhetetlenebbnek látszik.

A tárgyalásokat délután folytatják.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt ez nem lépett életbe.

Mivel nem sikerült megállapodni a cég vezetésével, az érdekképviseletek jelentős része bejelentette, hogy január 12-től határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

Hétfőn délelőtt a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet bejelentette, szolidaritási sztrájkot hirdet. Közleményük szerint így szeretnék nyomatékosítani a BKV Zrt.-nél a cégvezetés hibájából kollektív szerződés nélkül maradt munkavállalók követeléseit. A sztrájk részleteiről Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke 13 órakor sajtótájékoztatót tart.