Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem bénult meg a közlekedés, de kiszámíthatatlan

2010.01.12. 09:53 Módosítva: 2010-01-12 10:56:42

Leginkább a buszközlekedésben volt érezhető a BKV-dolgozók hétfő hajnaltól meghirdetett sztrájkja. Meg nem bénult, de teljesen kiszámíthatatlanná vált a közösségi közlekedés Budapesten. A sztrájk határozatlan időre szól, az elégséges szolgáltatásról nincs megállapodás.

Vita a kollektív szerződésről

A BKV javaslata biztosítaná a dolgozóknak a korábbi kollektív szerződésben szereplő 3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári támogatást, de nem a kollektív szerződés keretein belül, hanem a bérjellegű kiadások között, a bértárgyalások keretében.

Az érdekképviseletek azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a kollektív szerződés keretében rögzítsék a 3-3 százalékos bérjellegű hozzájárulásokat. Nem zárkóznak el az osztott munkaidős foglalkoztatástól, a hatezer forintos melegétkezési utalványtól, de ragaszkodnak az év végi 45 ezer forintos étkezési utalványokhoz. A BKV kinyilvánította: a társaság vezetése továbbra sem tudja elfogadni a szakszervezetek ajánlatát, mert azzal túllépné a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

A szakszervezetek hétfő éjféltől hirdettek sztrájkot, miután a hétfő este 10 órakor kezdődött megbeszélésen sem született megállapodás a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről.

A BKV-nál működő huszonöt szakszervezet közül tizennégy kezdett sztrájkba, többségük buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. A BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, az érintett 14 szakszervezetnek 5700 tagja van.

Budapest négy buszgarázsában százszázalékos a sztrájk, egyetlen járat sem indult el. A pesti oldal három villamos remízből összesen tizenegy jármű indult el üzemkezdet után, a budai oldalon egy sem. A sztrájk kezdetén több buszgarázsban, így a dél-pestiben is bombariadó volt kedd hajnalban, emiatt az épületet az átvizsgálásig kiürítették, az érkező dolgozók csomagját pedig a rendőrök átkutatták.

Kedd reggeltől a metró menetrend szerint járt Budapesten és a trolik is rendesen közlekedtek. Elindultak ugyan, de a szokásosnál jóval ritkábban, néhol több mint félóránként közlekedtek az olyan sok utast szállító villamosok, mint az 1-es, a 3-as és a 6-os. A megállókban sok ember várakozott, a beérkező szerelvényekre azonban nem mindenki fért fel. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei hétvégi menetrend szerint, a Szentendrei HÉV pedig Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként közlekedik.

A BKV vezetése a sztrájk miatti kieséseket az alvállalkozói járműpark szétosztásával, illetve a Volánbusz Zrt. és a MÁV-Start bevonásával igyekezett enyhíteni. A MÁV a BKV-sztrájk miatt egyes elővárosi vonalakon több szerelvényt indított, illetve több vasútállomáson is megállított egyes szerelvényeket. Több menetrend szerinti gyorsvonat is megáll menetrenden kívül a budapesti pályaudvarokon, ezenkívül kiegészítő járatok közlekednek a Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld állomások között. A Volánbusz Zrt. autóbuszai megálltak a vonalukon érintett BKV megállókban, amelyekre bérlettel fel lehetett szállni. Kedd reggel így mintegy kétszáz autóbusz volt forgalomban, amelyek közül 20 BKV-s busz volt, 140-et a BKV alvállalkozói adtak, 39-et a Volán.

A tömegközlekedési sztrájk miatt Budapest szinte minden főútján nagy volt a forgalom, a bevezető utakon egymás érték az autók, de dugók nem alakultak ki. Több olyan esetről számoltak be az Index olvasói, amikor az autósok a megállókban hiába várakozó ismeretleneket felvették és elvitték valameddig. Sokan inkább a gyaloglást vagy a biciklizést választották, és kaszáltak a taxisok is, akik a normál hétköznapi forgalom sokszorosát tapasztalták.

Kedden három budapesti iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a BKV-sztrájk miatt. Nincs tanítás a Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskolában, a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában és a Szabómester Szakképző Iskolában. A többi oktatási intézményben rendben folynak a tanítási órák. Az iskolaigazgatók mérlegelhetik - a hiányzók számától függően -, hogy megtarthatók-e a tanítási órák a BKV-sztrájk alatt, de a tanulókról a rendkívüli szünet alatt is gondoskodniuk kell. Nem okozott komoly fennakadást a fővárosi kórházaknak a BKV-sztrájk, csak néhány dolgozó nem tudott beérni a munkahelyére.

A BKV sztrájkja idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról nem született megegyezés. A sztrájktörvény csak azt írja elő, hogy erről egyeztetni kell, de a megállapodás nem kötelező. A törvény nem szól arról sem, hogy mi számít elégséges szolgáltatásnak, illetve mi történik akkor, ha a felek nem tudnak megállapodni az elégséges szolgáltatásokról.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője sikeresnek nevezte, mert a buszok és villamosok vonalán teljes, 100 százalékos a sztrájk támogatottsága. Hozzátette: az, hogy néhány busz, illetve villamos jár, az annak köszönhető, hogy alvállalkozók vagy a sztrájkhoz nem csatlakozott szakszervezetek adják a sofőröket.

Az éjféltől kezdődött munkabeszüntetés határozatlan időre szól. A sztrájkbizottság a BKV menedzsmentjével legkorábban kedd este ülne ismét tárgyalóasztalhoz, a BKV azonban már korábban is szeretne újabb egyeztetést tartani a sztrájkot hirdető érdekképviseletekkel.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete hétfőn határozatlan idejű országos szolidaritási sztrájkot hirdetett a BKV dolgozóival, de egyelőre nem szüntette be a munkát. A szervezet 12 órával a sztrájk előtt jelenti be a munkabeszüntetést, ha úgy dönt, hogy szükség van erre az akcióra. Gaskó István közölte: a szolidaritási sztrájk elsősorban a Budapest környéki vasúti közlekedésre koncentrál majd, de hatással lesz az egész ország vasúti közlekedésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?