Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elmúlt a sztrájkveszély a BKV-nál

2010.01.20. 00:01 Módosítva: 2010-01-20 00:45:26
Megállapodott a BKV menedzsmentjével a cég 26 szakszervezete kedden késő este a kollektív szerződésről, és a korábban munkabeszüntetést hirdető szakszervezetek visszavonták a sztrájkbejelentést.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI-nek megerősítette, hogy megegyezésre jutottak. Gulyás Attila elmondta: a megállapodás szerint a kollektív szerződésben szabályozzák az egészség- és magánnyugdíjpénztári 3-3 százalékos munkáltatói hozzájárulást, de a pontos mértékről évente egyeztetnek a bértárgyalásokon. A dolgozók kapnak havonta 6 ezer forint értékű melegétkeztetési utalványt, illetve az év végén 45 ezer forint értékű ajándékutalványt - tette hozzá. Kitért arra, a 3 százalékos támogatás köre kibővülhet, de erről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább.

Mivel a szakszervezetek aláírták a 2010-től érvényes kollektív szerződést, a korábban sztrájkoló 14 szakszervezet visszavonta a sztrájkot, amelyet a vasárnapi megállapodás után csak felfüggesztettek.

Gulyás Attila hangsúlyozta: a BKV menedzsmentje a nem sztrájkoló 12 szakszervezettel külön megállapodást is kötött, amelyben az áll, hogy a 2010-es bérmegállapodásban felülvizsgálják az internet, vagy melegétkeztetési utalvány összegét, amelyet - ha a kollektív szerződésben szabályozott többi juttatás mellett fenntarthatónak ítélnek - visszamenőlegesen is felemelhetnek 6 ezerről 8 ezer forintra.

Közölte azt is, hogy a nem sztrájkoló érdekképviseletek - amelyek nem írtak alá sztrájkmegállapodást - a bértárgyalásokon felléphetnek bérfejlesztési igényekkel, mert rájuk nem vonatkozik a sztrájkmegállapodásban rögzített nulla százalékos bérfejlesztés.
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az aláírást követően az MTI-nek elmondta: miután megegyezés született, a sztrájkbizottság visszavonta a sztrájkbejelentést, amelyet vasárnapi megállapodás aláírásakor csak felfüggesztettek. A szóvivő sikeresnek és eredményesnek ítélte a sztrájkot, mivel megőrizték a korábbi kollektív szerződésben szereplő szociális juttatásokat.

A BKV-nál 2009. december 31-én járt le az addigi kollektív szerződés. Fél évvel korábban megkezdték ugyan a tárgyalásokat, de december végéig sem sikerült megállapodni az új szerződés szövegéről, 2010 január elsejétől a BKV-nál a munka törvénykönyve szerint dolgoztak.

A 26 szakszervezetből 12 aláírta az új ksz-t, az mégsem lépett életbe, mert az aláírók aránya nem érte el a 65 százalékot. Mivel 14 szakszervezetnek hosszas és napi többszöri tárgyalások után sem sikerült megállapodnia a menedzsmenttel, január 12-től határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

A munkabeszüntetés kedd nulla órától hat napig tartott. Vasárnap késő este - Kocsis István vezérigazgató jelenlétében - végül aláírták a sztrájkmegállapodást a 14 szakszervezettel, amelyek akkor még csak felfüggesztették a sztrájkot.