Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Három nappal kompenzál a BKV

2010.01.20. 18:58 Módosítva: 2010-01-20 19:55:07

Háromnapos kompenzációt kapnak az utasok a múlt heti sztrájk miatt, így döntött a BKV menedzsmentje. Akik éves bérletet vettek, azok csak jövőre, a következő éves bérlet vásárlásakor kapnak kedvezményt.

A múlt heti sztrájk miatt három nappal meghosszabbítják a kétheti, a havi és a negyedéves, valamint a környéki 5 és 10 kilométeres bérletek érvényességét, közölte szerdán este a BKV. A HÉV-bérletekre nem vonatkozik a kompenzáció.

Vis maiornak tekintik

Állásfoglalásuk alapján a sztrájkot vis maiornak kell tekinteni, ennek ellenére döntött úgy a menedzsment, hogy az utasokat kárpótolni kell.

"A sztrájk ideje alatt a paraméterkönyvi előírásokhoz képest a BKV Zrt. összességében közel 50 százalékos szolgáltatási szintet teljesített a férőhelykilométer teljesítményben, sajnálatos módon azonban ez területileg nagyon egyenlőtlenül oszlott el" - olvasható a közleményben.

A HÉV esetében ugyanez a mutató 84 százalékos, ezért nem vonatkozik a HÉV-bérletekre a meghosszabbítás.

Az éves Budapest-bérletek esetében csak 2011-es bérletek vásárlásakor adnak kedvezményt, ami a bérlet árának 3/365-e lesz.

A sztrájk időtartamára érvényesített 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek a nagy közlekedési csomópontokon lévő pénztárakban január 22. és február 28. között becserélhetők.

A BKV arra kérte az utasokat, hogy akinek lejárt a bérlete, de még nem vásárolt új szelvényt, péntekig ezt mindenképpen tegye meg, mert így kaphatja meg a három nap kompenzációt.

A VEKE többet akart

A bérletek jóváírásáról Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vetett fel először kérdéseket, majd Kocsis István, a BKV vezérigazgatója jelentette ki múlt hét csütörtökön, hogy megvizsgálják az ellentételezés lehetőségét.

A VEKE arra szólította fel a BKV-t, hogy az elmaradt szolgáltatás napjainak számával hosszabbítsák meg, az éves bérlettel rendelkezőknek pedig 2011-ben ezzel arányos kedvezményt biztosítsanak. Elmaradt szolgáltatásnak tekintik a sztrájk hat napján túl a sztrájk előtti munkalassítást is, valamint azon esetleges napokat, amíg a sztrájk után a paraméterkönyv szerinti forgalmi rend helyreállítása maradéktalanul nem sikerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?