Valér
-2 °C
0 °C

Automatikus sztrájkjóváírás BKV-bérleteseknek

2010.01.21. 15:48

A múlt heti sztrájk miatt az érvényes bérlettel rendelkezők bérletének érvényessége automatikusan meghosszabbodik 3 nappal. Akinek most nincs érvényes bérlete, de a sztrájk idején volt, vegyen január 22-ig egy újat, mert ahhoz adódik hozzá a három napos kompenzáció.

A BKV közleménye szerint a kétheti, havi és negyedéves Budapest-bérletekre és a környéki helyi, valamint a környéki 5 km-es és 10 km-es bérletekre vonatkozóan a bérletszelvényen feltüntetett érvényesség 3 nappal automatikusan meghosszabbodik.

A BKV ellenőrei azt fogják vizsgálni, hogy az ellenőrzés időpontjában az adott bérlet eredeti lejáratának dátumához hozzáadott 3 nap az ellenőrzés dátumával azonos vagy későbbi időpontra esik-e. 
Az érvényesség meghosszabbodása automatikusan történik.

Nincs teendője annak az utasnak, akinek jelenleg érvényes – kétheti, havi vagy negyedéves – bérlete van, mert a jelenlegi érvényessége automatikusan meghosszabbodik 3 nappal. (Tehát ha az eredeti érvényességi idő szerint január 18-án lejárt bérlet január 21-én még érvényes, de 22-én már nem.)

Annak az utasnak, akinek jelenleg nincs érvényes – kétheti, havi vagy negyedéves – bérlete, de volt az elmúlt időszakban, és az érvényes volt a sztrájk idején is (vagy annak legalább az első napján), január 22-ig kell új bérletszelvényt vásárolnia.

Az új bérletszelvényen szereplő érvényességi idő szintén automatikusan meghosszabbodik 3 nappal. (Tehát ha a szelvényre írt érvényességi idő szerint február 21-én járna le a bérlet, akkor azt február 24-ig használhatja tulajdonosa.)

Az éves Budapest-bérlettel rendelkezőknek a 2011. évi bérlet vásárlásakor le kell majd adnia a havi áras és az összvonalas éves bérletnél a szelvényt magát, a kedvezményes éves változatoknál a borítót és a decemberi szelvényt. Így a három napnak megfelelő árkedvezményt kap.

A HÉV-bérletekre az érvényesség meghosszabbítása nem vonatkozik.
A sztrájk időjére érvényesített 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek a BKV honlapján közzétett 20 nagy csomóponti pénztár valamelyikében 2010. január 22. és február 28. között becserélhetők.

A sztrájk időtartama alatt érvényes 24 órás, 72 órás, heti- és családi jegyek helyett az utas által megadott kezdő dátummal ellátott, az eredetivel azonos időtartamra érvényes jegy kerül kiadásra.

A VEKE szerint önmagában üdvözlendő lenne a szándék, hogy a BKV egyáltalán kárpótolni igyekszik a munkalassítás és a sztrájk miatt cserbenhagyott ügyfeleit, az utasokat, ám az intézkedés mértéke elfogadhatatlan. A szervezet teljes, azaz hat napos kompenzációt követel, és azt, hogy töröljék el a február 1-től hatályba lépő 4 százalékos BKV tarifaemelést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!