Árpád
-2 °C
4 °C

A BKV-t a kábeltévézés is érdekelte

2010.01.26. 10:51

Birtokunkba került az a belső vizsgálati jelentés, ami újabb pénzszórást feltételez tíz tanácsadó cég szerződéseivel kapcsolatban a BKV-nál. A revizorok szerint a BKV részéről a szerződés megkötői a Btk. több pontját is megsérthették, ezért a vezérigazgató feljelentést tett a BRFK-n. Hihetetlen szolgáltatásokat rendelt a BKV: tanulmányt a kábeltévé-piacról, kedvezményt a sport beach-re, díszpáholyt a teniszakadémiára.

A belső ellenőrök hálóján újabb tíz cég akadt fenn, derül ki az Index birtokába került jelentésből. A revizorok több esetben színlelt szerződést, hűtlen kezelést valószínűsítenek. A BKV jó pénzért sokszor teljesen feleslegesnek tűnő szolgáltatásokat rendelt meg, amelyeknek az igénybevételét ráadásul nem is bizonyítja semmi.

A BÁL-NA Produkció Kft.-vel 2007 júniusában kötött szerződést a közlekedési társaság. A cégnek úgy fizetett ki nettó 500 ezer forintot a BKV, hogy a vizsgálat szerint nem részesült ellenszolgáltatásban. Ráadásul a BKV a Metró újságbeli hirdetési keretből is átengedett megjelenéseket a BÁL-NA produkcióinak a reklámozására.

A szerződés szerint mindezért cserében a BKV dolgozói 30 százalék kedvezményt kaptak a gárdonyi Sport Beach (560 forintos) belépőjének az árából, valamint egy családtagjukkal ingyen részt vehettek a Retro Fesztivál 2007 című rendezvényen. Arról nincs adat, hányan használták ki a lehetőségeket. A független jogi szakvélemény szerint a szolgáltatás igénybevételét semmi nem indokolta a BKV részéről, a biztosított reklámfelület és készpénz jóval értékesebb, mint a cserében biztosított érték, a jogászok szerint a szerződés színlelt vagy palástolt.

Mit keresne a BKV a teniszakadémia díszpáholyában?

Hasonló szerződést írt alá Antal Attila vezérigazgató a Római Teniszakadémia Center Kft.-vel: a BKV nettó 500 ezer forintot fizetett, reklámhelyet biztosított a honlapján, a Metró újságban és a földalatti szerelvényein, cserébe megjelenhetett a kft szponzorfalán, nyomtatványain és kapott 20 tiszteletjegyet a díszpáholyba. A vizsgálat szerint nem kerültek elő a lehetőség kihasználását igazoló iratok, és maga a szerződés sem volt indokolt. Az ellenőrök szerint a szerződés színlelt, és felmerül a hűtlen kezelés gyanúja az aláíró részéről.

Az FFVD Bt-vel 2007 szeptemberében kötött közvetlen szerződést a BKV, amelyet Antal Attila vezérigazgató írt alá, és szignózta két vezérigazgató-helyettes is, Balogh Zsolt, valamint Regőczi Miklós. A szerződés szerint a bt a szeptemberi tanévnyitó rendezvény, valamint a normális közlekedésért kampány szervezését és lebonyolítását vállalta összesen nettó 13,79 millió forintért. A vizsgálat a szolgáltatásról egy alig egy oldalas leírást talált a „BKV iskolakezdés, tájékoztató kampány és koncertek” címmel. Dátum vagy cégszerű aláírás a papíron nem volt. Az ellenőrzés megállapította, hogy a számlát nem ellenőrizték.

Mosolygó ellenőrök: Antal Attila és Hagyó Miklós (fotó: MTI)
Mosolygó ellenőrök: Antal Attila és Hagyó Miklós (fotó: MTI)

Egy másik 2007-es szerződésben a BKV azzal bízta meg a bt-t, hogy a gyermeknapi rendezvényt szervezzen „mosolyellenőrök bevetésével”. A revizorok a megrendezésre vonatkozó írásos anyagot nem kaptak, csak utólagos kérésre egy cégszerű aláírást és pecsétet nélkülöző egy oldalas papírt. A vizsgálat megállapította, hogy a számla pénzügyi ellenőrzése elmaradt, versenyeztetés nem volt. A bt vezetője Mátay László, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes volt szóvivőjének, Horváth Évának élettársa.

Milliós tréningezés a Hotel Normafában

Szintén 2007-ben kötött szerződést a BKV az ICG Infora Consulting Group Kft-vel „felsővezetői működésfejlesztő programokra és vezetői coachingra” (tréningre), majd a szerződést 2008-ban újra megkötötték.. A kft-nek összesen nettó 5,98 millió forintot fizettek ki. A jelentés szerint több számla mellől hiányzott a teljesítésigazolás, a szolgáltatást dokumentáló iratokat az ellenőrök nem kaptak, csak utólagosan, akkor is csak értékelést és egy levelet vezérigazgatótól a Hotel Normafában tartandó tréning engedélyezésére. Az időtartam, a részt vevő személyek kiléte nem derült ki. Ez alapján a revizorok megkérdőjelezték a teljesítést, a számlák jogosságát, és jogalap nélkülinek tekintették a kifizetést. Közbeszerzés nem volt.

A K.L. Kommunikációs Szolgáltató Bt. szerződését 2007. május 10-én kötötték. A cég feladata az volt, hogy egy hónapig rendelkezésre álljon BTL és PR tanácsadóként nettó egymillió forintért a BKV számára. Az ellenőrzés nem találta a tanácsadói tevékenység dokumentációját, a kommunikációs anyagokat, elemzéseket, ezért vélelmezik, hogy a szerződés színlelt, és hűtlen kezelést is valószínűsítenek az ügyben.

A Művészetek Palotájában volt 120 éves a HÉV

A Lax&Lex Kft. a 120 éves a HÉV című rendezvény lefolytatását vállalta 2007 augusztusában nettó 11,8 millió forintért. A teljesítés helye a Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház volt. Az ellenőrök nem találtak a rendezvény költségeit tételesen bemutató, igazoló pénzügyi kimutatást, ezért nem tudták megállapítani a tételek értékét sem. Közbeszerzési eljárás nem volt.

2007 október elsejétől október 14-ig szólt az a szerződés, amit a BKV a Lichtenstein Communications PLC-vel kötött a Hungária kocsiszín nyílt napjának a megszervezésére, nettó 8 millió forintért, amelynek a pénzügyi ellenőrzését a vizsgálat szerint nem ellenőrizték. Mivel ilyen nevű a magyar cégnyilvántartásban nem létezik, a revizorok szerint a szerződés és a számla tartalmilag hibás, ezért adójogi és számviteli szempontból meg kell vizsgálni. Versenyeztetés nem volt.

A Marionett Színészközvetítő Kft. 2007. július 6-án szerződött a BKV-val 800 ezer darab, a BKV szolgáltatásairól szóló szórólap budapesti postaládákba történő eljuttatására, valamint 100 ezer darab szórólap eljuttatására „egyéb helyszínekre”, nettó 14,9 millió forintért. A vizsgálat megállapítása szerint nem volt pénzügyi kontroll, nem találtak dokumentációt, teljesítésigazolást, ütemezést.

Kiderült azonban, hogy a kiszállítást a posta végezte. A revizorok véleménye szerint a BKV közvetlenül is köthetett volna szerződést a Magyar Postával, a kft közbeiktatása indokolatlan, a BKV-ra nézve hátrányos volt, feltételezik, hogy a szerződés színlelt. Közbeszerzési eljárás nem volt.

Valamiért a kábeltelevíziós piac érdekelte a BKV-t

A Media Magnet Kft. 2007. június 20-án kötött szerződést tanulmányok elkészítésére, amit „a BKV adottságaira alapoznak”. Ilyen tanulmány például a „Kábeltelevíziós piac Magyarországon 2006-2007. I. negyedév”, vagy a „Szponzoráció és támogatás Magyarországon”. A szerződés értéke nettó 21,2 millió forint volt.

A vizsgálat szerint igazoló kontroll nem volt, a tanulmányok hasznosításáról nincs információ. A revizorok véleménye szerint a tanulmányok nem szolgálták a BKV érdekeit, a gazdasági tevékenységéhez nem köthetők. Vélelmezik, hogy a szerződés színlelt, és felmerül az aláírók, például Regőczi Miklós kommunikációs vezérigazgató-helyettes felelőssége is.

2007. március elsején kötött szerződést a BKV a Made in Design Kereskedelmi és Szolgáltató Bt-vel. A cégnek 2009 február 28-ig összesen bruttó 8,39 millió forintot fizettek ki grafikai munkákra. A kifizetett számlákhoz 18 esetben nem csatoltak sem teljesítésigazolást, se az elvégzett munkára utaló iratanyagot. Közbeszerzés nem volt. A vizsgálat megállapította, hogy a szerződés tárgyát nem határozták meg konkrétan, nem lehet tudni, milyen grafikai munkákra kötöttek szerződést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?