Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nem döntöttek a félárú diák-, és nyugdíjas jegyekről

2010.01.28. 18:56 Módosítva: 2010-01-28 19:06:07

Elhalasztották a döntést a Fővárosi Közgyűlésben a félárú diák- és nyugdíjasjegyek bevezetéséről csütörtök késő délután. A képviselők nem vetették el végleg a javaslatot, ám előbb költségszámítási adatokat kértek, így az indítványt várhatóan a két hét múlva esedékes ülésen ismét napirendre veszik.

A közgyűlés előtt fekvő fideszes javaslat szerint a diákok, a nyugdíjasok, az öregségi korhatárt elérők és az otthonápolási díjban részesülők számára vezették volna be az új jegytípust, első alkalommal a fővárosi közlekedési cég történetében.

A javaslattal lényegében megegyező szocialista indítvány napirendre vételét az ülés kezdetén a testület elutasította, és csak a Fidesz, diákokra vonatkozó első javaslatát engedte a közgyűlés elé tárgyalásra. A Fidesz azonban egy módosító indítvánnyal kiegészítette saját indítványát, és így "visszahozta" a közgyűlés elé a szocialisták javaslatával kibővített javaslatot, valamint azt a javaslatot, hogy ne emelkedjenek a jegy- és bérletárak február 1-jétől.

A képviselők hosszas vitát folytattak arról, ki a felelőtlen, kié volt a félárú jegy ötlete, milyen forrásból biztosítsák a várhatóan kieső bevételt, és egymást az indítvány "lenyúlásával" vádolták.

A vitában Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, "nem ízléses" kampány idején elővenni ilyen javaslatokat, ezzel az előterjesztők "lenézik a választókat". Kiemelte: a bevezetése nyomán a BKV 1,5 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számolhat, ám arra nem adott választ sem a Fidesz, sem az MSZP, hogy miből teremti elő ezt a kieső pénzt a BKV. Emlékeztetett rá: a következő városvezetésnek kell kigazdálkodnia ezt a pénzt, ezért javasolta, hogy napolják el a kérdést.

A szocialisták azzal érveltek, hogy ők a költségvetés általános tartalékát nevezték meg javaslatukban a félárú jegy bevezetésének forrására, míg a fideszes javaslatban ez nem jelent meg.

A képviselők végül egyhangúlag elfogadták Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ)  főpolgármester-helyettes javaslatát, hogy a félárú jegy költségére és forrására vonatkozóan készüljön költségszámítás, amit Demszky Gábor főpolgármester terjesszen a közgyűlés elé, legkésőbb a kormány-főváros szerződés előterjesztésééig, február 15-ig. A képviselők ugyanakkor nem fogadták el azt a fideszes indítványt, hogy ne nőjenek a BKV-tarifák február 1-jével négy százalékkal.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint a döntés azt mutatja: a szocialisták egyetlen célja, hogy a kormánymegállapodás-tervezetnek megfelelően inflációt követően emelkedjen a BKV tarifája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!