Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem döntöttek a félárú diák-, és nyugdíjas jegyekről

2010.01.28. 18:56 Módosítva: 2010-01-28 19:06:07

Elhalasztották a döntést a Fővárosi Közgyűlésben a félárú diák- és nyugdíjasjegyek bevezetéséről csütörtök késő délután. A képviselők nem vetették el végleg a javaslatot, ám előbb költségszámítási adatokat kértek, így az indítványt várhatóan a két hét múlva esedékes ülésen ismét napirendre veszik.

A közgyűlés előtt fekvő fideszes javaslat szerint a diákok, a nyugdíjasok, az öregségi korhatárt elérők és az otthonápolási díjban részesülők számára vezették volna be az új jegytípust, első alkalommal a fővárosi közlekedési cég történetében.

A javaslattal lényegében megegyező szocialista indítvány napirendre vételét az ülés kezdetén a testület elutasította, és csak a Fidesz, diákokra vonatkozó első javaslatát engedte a közgyűlés elé tárgyalásra. A Fidesz azonban egy módosító indítvánnyal kiegészítette saját indítványát, és így "visszahozta" a közgyűlés elé a szocialisták javaslatával kibővített javaslatot, valamint azt a javaslatot, hogy ne emelkedjenek a jegy- és bérletárak február 1-jétől.

A képviselők hosszas vitát folytattak arról, ki a felelőtlen, kié volt a félárú jegy ötlete, milyen forrásból biztosítsák a várhatóan kieső bevételt, és egymást az indítvány "lenyúlásával" vádolták.

A vitában Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, "nem ízléses" kampány idején elővenni ilyen javaslatokat, ezzel az előterjesztők "lenézik a választókat". Kiemelte: a bevezetése nyomán a BKV 1,5 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számolhat, ám arra nem adott választ sem a Fidesz, sem az MSZP, hogy miből teremti elő ezt a kieső pénzt a BKV. Emlékeztetett rá: a következő városvezetésnek kell kigazdálkodnia ezt a pénzt, ezért javasolta, hogy napolják el a kérdést.

A szocialisták azzal érveltek, hogy ők a költségvetés általános tartalékát nevezték meg javaslatukban a félárú jegy bevezetésének forrására, míg a fideszes javaslatban ez nem jelent meg.

A képviselők végül egyhangúlag elfogadták Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ)  főpolgármester-helyettes javaslatát, hogy a félárú jegy költségére és forrására vonatkozóan készüljön költségszámítás, amit Demszky Gábor főpolgármester terjesszen a közgyűlés elé, legkésőbb a kormány-főváros szerződés előterjesztésééig, február 15-ig. A képviselők ugyanakkor nem fogadták el azt a fideszes indítványt, hogy ne nőjenek a BKV-tarifák február 1-jével négy százalékkal.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) szerint a döntés azt mutatja: a szocialisták egyetlen célja, hogy a kormánymegállapodás-tervezetnek megfelelően inflációt követően emelkedjen a BKV tarifája.