Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kampánytéma lett a BKV-tarifacsökkentés

2010.01.28. 11:11 Módosítva: 2010-01-28 11:34:51

Politikai katasztrófaturizmusnak nevezte Ikvai-Szabó Imre, Budapest gazdálkodásáért felelős főpolgármester-helyettes a Fidesz és az MSZP javaslatait a BKV tarifáival kapcsolatban. Ikvai szerint színtiszta populizmus az a tervezet, hogy a diákok és a 65 év alatti nyugdíjasok félárú jegyet vehessenek, valamint az is, hogy a korábbi döntés ellenére ne legyen 4 százalékos áremelés február 1-től.

Az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint az MSZP-frakció a féláras javaslatával saját miniszterelnöke és kormánybiztosa által kialakított finanszírozási szerkezetet borítja fel. Ikvai szerint a nyugdíjasoknak és diákoknak szánt 50 százalékos árleszállítás egy olyan főváros-kormány megállapodást rúgna fel, amit még csak most készül megkötni Budapest.

A Fidesz javaslata a februárra tervezett áremelés elhalasztásával hasonló gondokat okozna. A decemberben megítélt 18 milliárdos kormánytámogatást ugyanis többek között csak azzal a feltétellel kapná meg a BKV, ha február 1-től emeli a tarifákat. Ikvai szerint most, amikor végre vége a sztrájknak, a BKV nyugodtan nekiállhatna dolgozni, ám erre "jönnek a politikai mekkmesterek, és belebabrálnak a szerkezetbe". Ez szerinte azt mutatja, hogy elkezdődött a választási kampány.

A tarifaváltozási javaslatokat már követni is alig lehet: tavaly év végén 4 százalékos emelést javasoltak, majd novemberben ezt leszavazta a fővárosi közgyűlés. Decemberben a kormány-főváros megállapodás már újra tartalmazta az emelést, amit decemberben meg is szavazott a közgyűlés.

Most február elsején lépne hatályba a 4 százalékos drágulás, ám a Fidesz frakció módosító javaslata szerint, mivel az év elején a sztrájk miatt közel két hétig nem nyújtott megfelelő szolgáltatást a BKV, ne legyen mégse emelés.

Az MSZP frakció elfogadná az emelést, viszont módosítással: 50 százalékos jegyárkedvezményt adna a diákoknak és a 65 év alatti korú nyugdíjasoknak. A városvezetés és az SZDSZ frakció nem támogatja egyik módosító javaslatot sem.

Az emelésről, nem emelésről, kedvezményről késő délután dönt a közgyűlés. Csavar a történetben, hogy a képviselők annak ellenére döntenek délután az ügyben, hogy a reggeli szavazásnál nem vették az ülés napirendjére egyik módosító javaslatot sem.

Korábban ugyanis Kucsák László fideszes képviselő már benyújtott egy egyéni javaslatot arról, hogy a diákok féláron juthassanak a BKV-jegyhez, és ez a javaslat szerepel a napirenden, méghozzá az egyik legutolsó pontként. Az előterjesztés tárgyalása során tehát összecsapnak a különböző kedvezményeket vagy emelést szorgalmazó politikai erők, de hogy melyik változatot és milyen politikai felállásban fogják elfogadni, egyelőre megjósolhatatlan.

Dél körül a képviselők meghallgatták azt a főváros-kormány megállapodás előkészítéséről szóló tájékoztatót, ami szabályozza az elkövetkező években a BKV finanszírozását. A megállapodás a főváros vezetése szerint évekre előre biztosítja a közlekedési cég éves szükséges támogatását, cserében viszont rögzíti többek között azt is, hogy a BKV minden évben az infláció mértékében emeli a tarifáit.

A Fidesz szerint a megállapodás bújtatva azt is tartalmazza, hogy idén vagy jövőre 5-6 százalékos teljesítménycsökkenést hajtsanak végre a BKV-nál, aminek mértéke a számítás szerint mintegy 40 autóbuszvonal megszüntetésével egyenlő. Ezért Wintermantel Zsolt, fideszes képviselő egy olyan javaslatot tett, hogy a főváros ne köteleződjön el ilyen megállapodás mellett.

A javaslat az ellenzék mellett szavazó két SZDSZ-es képviselővel többséget kapott. A szocialisták a történteket úgy fordították le, hogy az átszavazó SZDSZ-esek beléptek a Fidesz kampánystábjába.