Olivér
4 °C
8 °C

Egyelőre nem korlátozzák a forgalmat

2010.01.29. 08:58 Módosítva: 2010-01-29 09:20:47

Nem lesz szmogriadó Budapesten, mert javult a levegő minősége, de a tájékoztatási fokozatot elrendelik. A főpolgármester azt kéri a lakosoktól, hogy a hétvégén, ha nem muszáj, ne üljenek autóba.

A város kilenc pontján elhelyezett mérőműszerek által mért szállópor koncentrációja napi átlagban meghaladta a 75 mikrogramm/köbméter küszöbértéket, ezért kell a tájékoztatási fokozatot elrendelni - olvasható a a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A tájékoztatási fokozat életbe lépésével Demszky Gábor önkorlátozásra kéri a lakosságot, a közintézményeket és az ipari légszennyezőket, a főpolgármester javasolja, hogy aki meg tudja oldani, az ne üljön autóba a hétvégén.

Csütörtökön az önkormányzat tájékoztatása szerint nagy esélye volt annak, hogy szombattól a riasztási fokozatot rendeljék el, mert a város több pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor koncentrációja, de azóta javult a város levegőjének minősége. Riasztást akkor rendelnek el, ha a szállópor mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a 100 mikrogramm/köbméteres küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás.

Riasztás esetén korlátozzák az autóforgalmat, egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek.

A szállópor magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?