Egyelőre nem korlátozzák a forgalmat

2010.01.29. 08:58 Módosítva: 2010.01.29. 09:20

Nem lesz szmogriadó Budapesten, mert javult a levegő minősége, de a tájékoztatási fokozatot elrendelik. A főpolgármester azt kéri a lakosoktól, hogy a hétvégén, ha nem muszáj, ne üljenek autóba.

A város kilenc pontján elhelyezett mérőműszerek által mért szállópor koncentrációja napi átlagban meghaladta a 75 mikrogramm/köbméter küszöbértéket, ezért kell a tájékoztatási fokozatot elrendelni - olvasható a a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

A tájékoztatási fokozat életbe lépésével Demszky Gábor önkorlátozásra kéri a lakosságot, a közintézményeket és az ipari légszennyezőket, a főpolgármester javasolja, hogy aki meg tudja oldani, az ne üljön autóba a hétvégén.

Csütörtökön az önkormányzat tájékoztatása szerint nagy esélye volt annak, hogy szombattól a riasztási fokozatot rendeljék el, mert a város több pontján is meghaladta a riasztási küszöbértéket a szállópor koncentrációja, de azóta javult a város levegőjének minősége. Riasztást akkor rendelnek el, ha a szállópor mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a 100 mikrogramm/köbméteres küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás.

Riasztás esetén korlátozzák az autóforgalmat, egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek.

A szállópor magas koncentrációja köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut miatti orvoshoz fordulók, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát is súlyosbítja. Különösen veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, az aktív és passzív dohányosok.