Árpád
-2 °C
3 °C

A BKV SZDSZ-es igazgatótanácsi elnökére is terhelő vallomást tettek

2010.01.31. 23:00

Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója és Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató nemcsak Hagyó Miklósra, hanem Tóthfalusi Györgyre, a BKV igazgatótanácsának szabad demokrata elnökére is terhelő vallomást tett - közölte vasárnap az atv.hu rendőrséghez közeli forrásokra hivatkozva. A BKV igazgatótanácsának volt tagja leszögezte: a tanács egyetlen tagjának sincs önálló aláírási joga, az igazgatótanács semmilyen munka- vagy tanácsadói szerződés megkötésében, végkielégítés jóváhagyásában nem vett részt.

A portál szombaton - ugyancsak rendőrséghez közeli forrásokra hivatkozva azt közölte - a volt vezérigazgató és a volt megbízott vezérigazgató Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettesre terhelő vallomást tett. A BRFK azt közölte: a vallomások részleteiről nem kívánnak nyilatkozni.

Az atv.hu közlése szerint Tóthfalusi György 2009 szeptemberében az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának úgy nyilatkozott, hogy nem volt információja a BKV-s végkielégítések mértékéről a fővárosi tömegközlekedési cég igazgatótanácsának.

A portál hozzátette: az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint azonban Tóthfalusi írta alá azt a végkielégítési szerződést, amelynek nyomán Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozott a közlekedési társaságtól. A Kossuth Rádió értesülése szerint a két férfinak üzleti kapcsolata is volt. "Tóthfalusi írt alá több, nagy értékű BKV-szerződést, és hamarosan ő is gyanúsított lehet" - nyilatkozta az atv.hu-nak a pontosan meg nem nevezett rendőrségi forrás.

Tóthfalusi György az atv.hu jelentésére reagálva közölte, hogy abban több valótlan állítás szerepel, és hogy a valótlanságokat közvetítő médiumokkal szemben sajtópert indít. A BKV igazgatótanácsának volt tagja leszögezte, hogy mivel a tanács egyetlen tagjának sincs önálló aláírási joga, így amikor ő szerződést írt alá, akkor a másik aláíróval együtt az igazgatótanácstól kaptak erre felhatalmazást. Munkáltatóként Antal Attila felmentését és Kocsis István munkaszerződését írta alá. Ezenkívül az igazgatótanács semmilyen munka- vagy tanácsadói szerződés megkötésében, végkielégítés jóváhagyásában nem vett részt - tette hozzá.

Az atv.hu emlékeztetett: szombaton arról számoltak be, hogy Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja.

Az atv.hu úgy tudja, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek komoly politikai szála van. A nyomozók már múlt kedd reggel begyűjtötték a két korábbi BKV-vezető által aláírt szerződéseket, majd kihallgatták őket. Együttműködőek voltak - nyilatkozta az atv.hu-nak a nem nevesített rendőrséghez közeli forrás.

A portál információi szerint Demszky Gábor főpolgármester már a héten értesült arról, hogy a korábbi BKV-vezérigazgató terhelő vallomást tesz Hagyó Miklósra, ezért is nyilatkozta a sajtónak, hogy ő korábban figyelmeztette Hagyót arra: amit tesz, az nem helyes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?