A BKV SZDSZ-es igazgatótanácsi elnökére is terhelő vallomást tettek

2010.01.31. 23:00

Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója és Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató nemcsak Hagyó Miklósra, hanem Tóthfalusi Györgyre, a BKV igazgatótanácsának szabad demokrata elnökére is terhelő vallomást tett - közölte vasárnap az atv.hu rendőrséghez közeli forrásokra hivatkozva. A BKV igazgatótanácsának volt tagja leszögezte: a tanács egyetlen tagjának sincs önálló aláírási joga, az igazgatótanács semmilyen munka- vagy tanácsadói szerződés megkötésében, végkielégítés jóváhagyásában nem vett részt.

A portál szombaton - ugyancsak rendőrséghez közeli forrásokra hivatkozva azt közölte - a volt vezérigazgató és a volt megbízott vezérigazgató Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettesre terhelő vallomást tett. A BRFK azt közölte: a vallomások részleteiről nem kívánnak nyilatkozni.

Az atv.hu közlése szerint Tóthfalusi György 2009 szeptemberében az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrző albizottságának úgy nyilatkozott, hogy nem volt információja a BKV-s végkielégítések mértékéről a fővárosi tömegközlekedési cég igazgatótanácsának.

A portál hozzátette: az MR1-Kossuth Rádió értesülése szerint azonban Tóthfalusi írta alá azt a végkielégítési szerződést, amelynek nyomán Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozott a közlekedési társaságtól. A Kossuth Rádió értesülése szerint a két férfinak üzleti kapcsolata is volt. "Tóthfalusi írt alá több, nagy értékű BKV-szerződést, és hamarosan ő is gyanúsított lehet" - nyilatkozta az atv.hu-nak a pontosan meg nem nevezett rendőrségi forrás.

Tóthfalusi György az atv.hu jelentésére reagálva közölte, hogy abban több valótlan állítás szerepel, és hogy a valótlanságokat közvetítő médiumokkal szemben sajtópert indít. A BKV igazgatótanácsának volt tagja leszögezte, hogy mivel a tanács egyetlen tagjának sincs önálló aláírási joga, így amikor ő szerződést írt alá, akkor a másik aláíróval együtt az igazgatótanácstól kaptak erre felhatalmazást. Munkáltatóként Antal Attila felmentését és Kocsis István munkaszerződését írta alá. Ezenkívül az igazgatótanács semmilyen munka- vagy tanácsadói szerződés megkötésében, végkielégítés jóváhagyásában nem vett részt - tette hozzá.

Az atv.hu emlékeztetett: szombaton arról számoltak be, hogy Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja.

Az atv.hu úgy tudja, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek komoly politikai szála van. A nyomozók már múlt kedd reggel begyűjtötték a két korábbi BKV-vezető által aláírt szerződéseket, majd kihallgatták őket. Együttműködőek voltak - nyilatkozta az atv.hu-nak a nem nevesített rendőrséghez közeli forrás.

A portál információi szerint Demszky Gábor főpolgármester már a héten értesült arról, hogy a korábbi BKV-vezérigazgató terhelő vallomást tesz Hagyó Miklósra, ezért is nyilatkozta a sajtónak, hogy ő korábban figyelmeztette Hagyót arra: amit tesz, az nem helyes.