Házkutatást tartottak a BKV volt igazgatósági elnökénél

2010.02.03. 12:40 Módosítva: 2010.02.03. 13:03

Jelenleg is tart Tóthfalusi György kihallgatása a rendőrségen, jelentette a Híradó. A BKV szabad demokrata igazgatósági elnöke ellen a cég volt vezérigazgatója, Antal Attila vallott. Érintettségére már hétfőn utalgattak a szocialisták, amikor Hagyó Miklóst visszalépésre kérték. Kihallgatják Demszky Gábor főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt is.

Házkutatást tartottak és kihallgatták Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának volt elnökét, értesült a Magyar Televízió Híradója. A szabad demokrata politikus 2007 nyarától 2009 őszéig volt a cégvezetés tagja.

Tóthfalusi esetleges érintettségére Burány Sándor, az MSZP budapesti szervezetének elnöke is utalt hétfői sajtótájékoztatóján, amin bejelentette, hogy pártja arra kéri Hagyó Miklóst, hogy mondjon le fővárosi képviselői mandátumáról és országgyűlési képviselőjelöltségéről. Burány arra a kérdésre válaszolva utalt az SZDSZ-es Tóthfalusi érintettségére, hogy az MSZP korábbi állításaival szemben a BKV botránya ezek szerint elérte a pártot is.

Tóthfalusinak az igazgatóság elnökeként aláírási joga volt. A Híradó értesülései szerint ő írta alá azt a végkielégítési szerződést, amely alapján Futó Sándor igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozhatott a BKV-tól. Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatójának munkaviszonyát is Tóthfalusi szüntette meg. Antal végkielégítés nélkül távozott.

A hírek szerint Tóthfalusira Antal és a volt vezérigazgató-helyettes, Balogh Zsolt tett terhelő vallomást. Állítólag ugyanők tettek terhelő vallomást Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre is.

A BKV ugyanakkor hétfőn azt közölte: Tóthfalusi György és az igazgatóság többi tagja nem írt alá sem tanácsadói, sem végkielégítési szerződéseket. Az igazgatóság elnöke az igazgatóság egy másik - a közleményben meg nem nevezett - tagjával írta alá Antal Attila volt vezérigazgató munkaviszonyának megszüntetését, de az sem végkielégítést, sem felmentési időt nem tartalmazott.

Az MTI értesülései szerint a rendőrség Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főtanácsadóját, a városháza szürke eminenciását is gyanúsítottként hallgatta ki. A hírügynökség értesülései szerint egy harmadik gyanúsítottat is kihallgattak.

Tóthfalusi György korábban SZDSZ-es fővárosi képviselő volt, majd  2007 nyarától 2009 őszéig ő volt a BKV igazgatóságának SZDSZ által delegált elnöke.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója 2009 áprilisában a spórolásra hivatkozva rúgta ki a cég két kiemelt főtanácsadóját, Molnár László műszaki-gazdasági főtanácsadót és Futó Sándor elnöki főtanácsadót. A bankvilágból érkezett Futó Sándor a cégnél Tóthfalusi György SZDSZ-es igazgatósági elnök jobbkezének számított. Bár a BKV vezérigazgatója tavaly hangsúlyozta, hogy a BKV az elküldött tanácsadóknak nem fizet végkielégítést, Futó Sándor ennek ellenére 30 millió forintos végkielégítéssel távozott a cégtől.