Kezdődik a belvárosi templom gótikus részeinek felújítása

2010.02.05. 18:42

Jövő héten kezdődik a budapesti Március 15. téren található belvárosi főplébánia-templom gótikus részeinek felújítása, mondta Osztie Zoltán, a templom plébánosa pénteken.

Ebben az évben műemléki, művészettörténeti freskórestaurátori feltárási munkát is végezni kell ahhoz, hogy a falakat az eredetihez hasonló állapotban állítsák helyre. Jövő héten az állványozással kezdődnek a munkálatok - tájékoztatott.

A finanszírozásról azt közölte, hogy 2008 óta minden évben kaptak pályázati úton 20-20 millió forintot a templom állapotjavítására az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól. Ebből a pénzből először az épület barokk részeit újították fel, idén pedig a templom több mint egyharmadát kitevő gótikus stílusú részei következnek.

Osztie Zoltán utalt arra, hogy a restaurálás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakembereinek - akikkel tíz évre visszamenő korrekt kapcsolatuk van - segítségével zajlik majd. Ennek során a falakon vegyi eljárással rétegeket bontanak le, amiből kiderül, hogy a mostani felszín alatt milyen rétegek vannak.

Mint mondta, a budapesti önkormányzat tulajdonában lévő templom külső részeit a főváros tartja rendben, míg a belső teret a katolikus egyház igyekszik karban tartani.

A plébános a külső munkálatokkal kapcsolatban arra emlékeztetett: a főváros az idén beindítandó európai uniós rekonstrukciós programjában nem szerepelteti a belvárosi főplébánia-templomot. Az mindenesetre "groteszk helyzetet teremtene", ha a Március 15. téren minden fővárosi tulajdonú építményt felújítanának, miközben a templom összeomolna.

A főváros ezzel együtt korábban már felújította a tetőt, most pedig vállalta a falak víztelenítését, és a széteső támpilléreket újrarakták.