Demszky elismerte felelősségét a BKV-ügyben

2010.02.08. 16:54 Módosítva: 2010.02.08. 17:27

Demszky Gábor főpolgármester hétfőn azt mondta, politikai felelőssége neki is van a BKV-nál történt gyanús ügyekben, de meg sem fordult a fejében, hogy lemondjon hivataláról. Demszky hibának nevezte Antal Attila kinevezését a BKV élére, hisz Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő ártatlanságában.

Demszky Gábor Kocsis Istvánnal, a BKV vezérigazgatójával, és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel közösen tartott sajtótájékoztatót, miután a múlt héten a BKV korábbi több vezetőjét, köztük a társaság előző vezérigazgatóját is őrizetbe vették. Az őrizetbe vettek között van Mesterházy Ernő is, aki Demszky főtanácsadójaként a városháza egyik legbefolyásosabb embere volt.

demszky gabor250

Demszky szerint ő ott hibázott, hogy hagyta, hogy a legfontosabb gazdasági ügyekről ne a közgyűlés, hanem szűkebb körű bizottságok döntsenek. Városházi forrásaink szerint ezt 2006-ban éppen Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő kezdeményezték.

Demszky most szintén hibának nevezte, hogy elfogadta Antal Attilát a BKV vezérigazgatójának, ahelyett, hogy a posztra nemzetközi pályázatot írtak volna ki. Mint mondta, a választások után a Hunvald-Hagyó csatát Hagyó Miklós nyerte meg, és akkor Hagyó javaslatára egy olyan igazgató kinevezését fogadta el, aki a BKV-t egyáltalán nem ismerte.

Demszky saját felelősségét ott is látja, hogy a kormány és a főváros közötti politikai játszma kereteit elfogadta. A kormány sakkban tarthatta a támogatással a fővárost. Húsz éven át politikai alkuk döntöttek arról, mennyi pénzt kap a cég, illetve az aktuális MSZP-s főpolgármester-helyettes politikai súlya, mondta Demszky Gábor.

Demszky elmondása szerint 2008-ban Hagyó Miklós még hatékonyan lobbizott a kormánynál, sikerült támogatásokat elérnie. A főpolgármester 2009 nyaráig azt gondolta, hogy irányítási hibák történhettek. (2008. márciusában egy interjúban hosszan beszélt az Indexben a BKV ügyeiről, azt ígérte, hogy a következő hónapokban sokat fog foglalkozni a közlekedési céggel.)

A főpolgármester kész elhinni Hagyóról is, hogy nem tudott bűncselekményekről.

Demszky: hibáztam, de korrigáltam is

Demszky ugyanakkor utalt arra, hogy több dologban is tett olyan intézkedést, ami korrigálta a hibákat: menesztették Antal Attilát, Hagyó Miklóstól megvonták a BKV-ra vonatkozó hatásköröket.

Annak, hogy vállalta a politikai felelősséget, Demszky Gábor szerint nincs különösebb következménye. Végigcsinálja a ciklust, mert a BKV ügyeit rendbe akarja tenni.

A főpolgármester azt mondta: fájdalmas neki, hogy főtanácsadója, Mesterházy Ernő is a gyanúsítottak között van. Ez emberileg megérintette, hiszen közeli munkatársáról van szó.

Demszky Gábor főpolgármester és Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója
Demszky Gábor főpolgármester és Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója

Mesterházy Ernő 2006-ban uniós támogatások kilobbizásában működött közre, és volt, hogy napi szinten kellett kezelni a kormánnyal kötött megállapodást, ehhez kellett koordinátori kinevezése. A 2006-os választás után a fővárosi koalíciós egyeztetésben is nagy szerepe volt.

Mesterházy Ernő "nem városházi Raszputyin, hanem egy tanácsadó szabályos megbízással" - hangsúlyozta Demszky Gábor. A feladata az volt, hogy a döntéselőkészítő megbeszéléseken, illetve a koalíciós tárgyalásokon és a kormánnyal folytatott tárgyalásokon a főpolgármestert képviselje.

Mesterházy Ernőnek döntési, utasítási joga nem volt, nyilatkozatot Demszky Gábor nevében nem tehetett, és pénzt sem kapott pozíciójáért. Demszky elmondása szerint a BKV-s ügyekben nem kapott tájékoztatást Mesterházy Ernőtől, mert Mesterházy nem is tudott a feljelentésig eljutott ügyekről.

demszky gabor450

A BKV igazgatóságának egykori SZDSZ-es elnökét, Tóthfalusi Györgyöt Demszky szerint olyan ügyekben gyanúsították meg, amelyek akkor történtek, amikor még nem is volt az igazgatótanács elnöke.

Demszky Gábor nem kívánt reagálni a Fidesz állításaira, amelyek szerint a BKV-nál elfolyt pénzek pártkasszákba kerültek. Mint mondta: a rendőrség dolga, hogy ezt kiderítse.

A sajtótájékoztatón Kocsis István a BKV vezérigazgatója bejelentette: a héten további 30 feljelentés várható a BKV-nál kötött  értékesítési és kommunikációs tanácsadói megbízások miatt.

Steiner: Demszky menekül a felelősség elől

Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint Demszky Gábor főpolgármester menekül a felelősség alól, miközben a politikai és jogi felelőssége is van a rendőrség által vizsgált BKV-s ügyekben. Steiner Pál azt mondta: "a főpolgármester úr teljes emlékezetkihagyásban szenved".

Antal Attila vezérigazgatói kinevezését Demszky Gábor teljes mértékben támogatta, a fővárosi közgyűlés szinte teljes konszenzussal, azaz a Fidesz támogatásával szavazta meg - közölte a szocialista politikus. Steiner Pál erős túlzásnak tartotta a főpolgármester azon állítását, hogy Antal Attila kinevezését hibának tartja és neki tulajdonképpen nem volt köze hozzá.

Steiner Pál elmondta, megérti, hogy Demszky Gábor kiállt Mesterházy Ernő mellett, mert közvetlen munkatársa volt. A főpolgármesternek megvan a politikai felelőssége, és mint szolgálati felettes megvan a jogi felelőssége is a jelenleg vizsgálat tárgyát képező folyamatok kialakulásában.

Németh: pártkasszában landoltak a pénzek

A Fidesz szerint az MSZP és az SZDSZ pártkasszájában landoltak azok a pénzek, amelyek kifizetése miatt több botrány is kipattant a BKV-nál. Németh Szilárd, a Fidesz fővárosi és országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte azt is, pártja választ vár Molnár Csaba kancelláriaminisztertől és Demszky Gábortól arra, hogy pontosan miről is egyeztetett - a pénteken előzetes letartóztatásba helyezett - Mesterházy Ernő a kormánnyal az SZDSZ-es főpolgármester megbízása alapján.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a közfeladatot ellátó, közpénzen fenntartott fővárosi cégek - elsősorban a BKV - az MSZP-SZDSZ-koalíció pártkifizetőhelyeként működtek. Az nem lehet kérdéses senki előtt, hogy például a BKV-val összefüggő szerződések, végkielégítések ügye nem lehetett egyes embereknek csak a saját döntése - mondta.

Szerinte ugyanis az elmúlt időszakban világossá vált, hogy az MSZP és az SZDSZ vezető körei tudtak arról, mi történik a BKV-nál. Egyre nyilvánvalóbb, hogy azok a lopások, bűncselekmények, amelyeket elkövettek az érintett cégeknél, pártutasításra történtek - összegezte véleményét Németh Szilárd.