Demszky: A BKV elhallgatott kényes szerződéseket

2010.02.10. 18:08 Módosítva: 2010.02.10. 18:14

2008-ban a fővárosi közgyűlés felkérte a BKV-t számoljon be az összes 2007. január 1. és 2008. március 25. kötött tanácsadói szerződésről, ám a lista az elmúlt hónapokban kiderülthöz képest jóval kurtább volt, derült ki a BKV vizsgálóbizottsági ülésén, ahol Demszky Gábor főpolgármestert hallgatták meg.

A főpolgármester elmondta, hogy jelenleg 306 tanácsadói szerződésről lehet tudni a BKV listája szerint, ám 2008 őszén csak egy 56 tanácsadói szerződést tartalmazó listát mutatott be a BKV vezetése a fővárosi közgyűlésnek.

Demszky szerint elképzelhető, hogy a listát összeállító korábbi menedzsment elhallgatott kényes szerződéseket. A 2008-as lista nem tartalmazza például a luxusmetró-tanulmányról szóló szerződést sem, holott a rendőrség konkrétan annak a szerződésnek a kapcsán gyanúsít több volt BKV-st hűtlen kezeléssel.

A főpolgármester elmondta, hogy 2008 őszén, a sajtóból hallott először a BKV megkérdőjelezhető végkielégítési gyakorlatáról. Hagyó Miklós sajtósa, Horváth Éva tevékenységéről először Gulyás Lászlótól, a DBR Metró Projektigazgatóság korábbi vezetőjétől hallott, méghozzá azt, hogy önjelölt felettesként, komisszárként jár el a BKV ügyeiben.

Ezt szóvá tette Hagyó Miklósnak, aki később közölte vele, hogy a problémát megoldotta, Horváth Éva már nem a BKV sajtósa. Demszky elmondta, hogy a BKV szakmai felügyelete egyetemlegesen Hagyó Miklóshoz tartozott, akivel többször közölte, hogy irányítási hibákat vét, túlterjeszkedik a hatáskörén.

Ennek ellenére, mint egy kérdés nyomán kiderült, Hagyó többször kapott jutalmat Demszkytől. A főpolgármester ezt azzal magyarázta, hogy ösztönözni akarta helyettese munkáját, mert tudta, hogy nem keres sokat. Letartóztatott korábbi tanácsadójával, Mesterházy Ernővel kapcsolatban Demszky közölte: nem tud arról, hogy lenne olyan kifogásolható ügy, amiben érintett lehet.