Demszky nem szerez örömet ellenfeleinek

2010.02.14. 21:21 Módosítva: 2010.02.14. 21:28
Demszky segít a rendőrségnek felgöngyölíteni a BKV-körüli ügyeket. Hagyónak azért adott jutalmat, mert nem akart összeveszni a főpolgármester-helyettessel, Mesterházy pedig szerinte baráti tanácsadó volt.

Demszky Gábor nem mond le a BKV-t érintő botrányok miatt - erősítette meg a főpolgármester a TV2 Napló című vasárnap esti műsorának nyilatkozva.

Demszky Gábor megismételte, hogy vállalja a politikai felelősséget, de nem mond le, "nem szerez ezzel örömet" politikai ellenfeleinek. Hangsúlyozta: a rendőrséggel együtt fel kell göngyölíteni az ügyet, és ha lemondana, hátralépne, azzal azt üzenné, hogy "elvállalja a felelősséget", amivel nagyon nehéz, kellemetlen helyzetbe hozná azokat, akik ártatlanok.

A főpolgármester szerint az ügy azt bizonyítja: kizárólag a rendőrség képes kivizsgálni, ha egy cégnél szervezett módon történik csalás, hűtlen kezelés, egyéb bűncselekmény.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanácsadói szerződésekről volt szó, azt válaszolta: ez olyan széles körű volt, hogy szinte lehetetlen példát mondani. Általánosságban azt mondta: hogy "zavaros módon össze-vissza mindenre" szerződést kötöttek.

Nem akarta megbántani Hagyót

Megismételte, hogy Hagyó Miklóssal súlyos konfliktusai voltak, de a koalíció fenntartása érdekében a szocialista politikus a főpolgármester-helyettesi pozíciójában maradt. "Majd amikor elvettem tőle a feladatot, két hónapon belül felbomlott a koalíció" – emlékeztetett.

Arra a felvetésre, hogy akkor miért adott Hagyó Miklósnak jutalmat, Demszky Gábor kijelentette: azért kaptak jutalmat tőle a főpolgármester-helyettesek, mert alacsony a fizetésük, és ezzel próbálta a megfelelő munkára ösztönözni őket. Arra a kérdésre, hogy mit tekint "alacsony fizetésnek", azt válaszolta, hogy ezek a fizetések körülbelül nettó 500 ezer forintot tettek ki. Mint hangsúlyozta, Hagyó gazdag ember, aki "nincs rászorulva", de ő ebben az ügyben nem akart konfliktust.

Mesterházy Ernővel kapcsolatban a főpolgármester azt mondta: a tanácsadó 2002-ben került be a választási kampányába, "egyfajta baráti tanácsadás volt ez". Kifejtette: Mesterházy Ernő kapcsolatteremtő, kapcsolatépítő képessége fontos, használható volt a város számára, információk begyűjtésével, összegzésével kapcsolatos képessége pedig "egészen rendkívüli" volt.