Újabb gyanúsítottak is lehetnek BKV-ügyben

2010.02.14. 20:59
A rendőrség birtokában van minden olyan bizonyíték, dokumentum, amelyek felhasználásával le tudják folytatni a nyomozást a BKV-ügyben, amelyben újabb gyanúsítottak is lehetnek - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány a Magyar Televízió A Szólás Szabadsága című műsorában vasárnap este.

Ha minden héten érkezik tíz új feljelentés a rendőrségre a BKV-s ügyekkel kapcsolatban, az nem zavarja a nyomozást, hiszen minden ilyen ügyet egyesítenek - tette hozzá. Elmondta azt is: valóban nem érkezett a rendőrséghez annyi feljelentés, mint amennyiről a sajtóhírek szólnak.

Jelenleg tíz embert gyanúsítanak, négyen vannak előzetes letartóztatásban, több mint egy tucat embert hallgattak ki, és az ügynek közel sincs vége. Közölte azt is: a BRFK minden dokumentumot megkapott a BKV-tól, amit kért. Elmondása szerint a BKV-ügy nyomozásával kapcsolatban egyik oldalról sem érkezett a rendőrséghez semmilyen kérés, vagy elvárás, mivel jogi, és nem politikai felelősséget vizsgálnak több szakértő bevonásával.

A Népszabadság szombati számában írt arról, hogy a BKV csaknem ötször annyi feljelentésről beszél, mint amennyit a rendőrség valójában megkapott. Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese azt mondta: a BKV-tól összesen tizenkét feljelentést kapott a rendőrség a nyomozás érdemi kezdete, vagyis azóta, amióta a médiában hetente közlik, hogy éppen hány szerződés vagy gyanús végkielégítés ügyében készülnek feljelentést tenni. Ugyanezen idő alatt a BKV-s nyilatkozatok szerint 57 feljelentést kellett volna kapnia a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

A BKV a cikkre reagálva közölte: a közlekedési társaság mindig a már megtett lépéseket kommunikálja. Mint írták: péntekig csaknem 40 cég mintegy 50 gyanús tanácsadói szerződése ügyében tett feljelentést a BKV a BRFK-n ismeretlen tettes ellen, és ezekkel kapcsolatban minden rendelkezésre álló dokumentumot átadott. A feljelentések átvételét a BRFK pecséttel igazolta, a BKV pedig mindig sajtóközleményben tájékoztatta a közvéleményt a megtett intézkedésről.