Nem használt a tél a Margit híd felújításának

2010.02.16. 11:08

A múlt héten újrakezdődött a munka a Margit hídon, ahol korábban a hideg miatt leálltak az acélszerkezet építésével. A korábbi csúszás miatt most az őszi időben elvégezhető munkafolyamatokat kellene végezni, ami még a mostani enyhébb időjárásban is lassan megy.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mekkora lesz a felújítás csúszása. Forrásaink úgy fogalmaztak, hogy a kivitelező és a főváros között folyik a vita, még nincs megállapodás a késés mértékéről.

Fotó: Somogyi-Tóth Péter
Fotó: Somogyi-Tóth Péter

November végén a hidat felújító konzorcium vezetője négy hónap csúszásról nyilatkozott a sajtónak, a megrendelő főváros pedig egy nap késedelmet sem fogadott el. Úgy tudjuk, hogy időközben a főváros két hónapot elismert a lassú engedélyeztetési eljárás miatt.

Az elfogadott mérték várhatóan a kettő és a négy hónap között lesz. A híd átadása a forgalomnak ezek szerint az eredeti augusztus 21-i határidő helyett október vége és december közepe között lehet. A teljes átadás pedig 2011 tavaszán.

Mint arról beszámoltunk, január végén kiderült, hogy le kellett állni a felújítási munkák nagy részével. Az acélszerkezeti, hegesztési munkákat nem lehet 5 Celsius fok alatt elvégezni, csakúgy mint az olyanokat, például betonvágás, ahol hűtővíz kell. A mentőcsónakot is be kellett húzni a jégzajlás miatt.

A kivitelező abban bízik, hogy a május-júniusi fordulópont után (amikor a villamost a déli hídfélről az északira helyezik), felgyorsulnak a munkák, ugyanis a déli hídfélen már csupa olyan technológiát használnak, amit az északi során kipróbáltak, begyakoroltak.