Mesterházy, Fuzik és Zelenák előzetesben marad

2010.03.05. 14:45 Módosítva: 2010.03.05. 15:58

Három hónappal meghosszabbította a BKV-ügyben érintett Fuzik Zsolt, Zelenák Tibor és Mesterházy Ernő előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság, közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A három gyanúsított előzetes letartóztatását azért hosszabbították meg, mert továbbra is fennáll annak veszélye, hogy megnehezítenék a büntetőeljárást, többek között tanúkkal való összebeszéléssel, vagy iratok megsemmisítésével - tette hozzá.

Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt HR igazgató előzetes letartóztatása május 8-án, Regőczi Miklós volt kommunikációs vezérigazgató-helyettesé pedig, akinél másodfokon rendelték el a kényszerintézkedést, március 15-én jár le.

Mesterházy Ernő Demszky Gábor politikai tanácsadója volt, és a kiemelt fejlesztésekkel, a metróval, a kormányzattal folytatott egyeztetésekkel is foglalkozott, és az SZDSZ-ben is meghatározó háttérembernek számított. Mesterházy Ernőt február 3-án hallgatták ki, őrizetbe vették, majd elrendelték előzetes letartóztatását. A BRFK hivatalos közlése szerint Mesterházy szándékosan rábírta a BKV vezetőit, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve, indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések megkötésével kötelezettségüket megszegjék.

Fuzik Zsoltot azután akarta kihallgatni a rendőrség, hogy 2009. december 4-én házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A nyomozók itt azt a szerződést is keresték, amely miatt valószínűleg Sziebert György kenőpénzt vett át. A rendőrség szerint a BKV-nak megrendelt iktatóprogram után kapott 10 milliós kenőpénzből Fuzik Zsolt is részesedett volna.

A rendőrök szerették volna meghallgatni az ügyben az informatikai igazgatót is, de Fuzik ekkor megüzente, hogy ő előbb Ausztriában síelt, majd beteg volt, de a rendőrségen nem jelentkezett. Ezután országos, majd európai elfogató parancsot adtak ki ellene. Fuzikot február 5-én fogták el Szegeden. Külsejét megváltoztatta, haját befestette, körszakállt növesztett és egy német rendszámú terepjáróval közlekedett.

Zelenák Tibort eredetileg Horváth Éva, Hagyó Miklós volt sajtósának foglalkoztatása miatt gyanúsították meg. A BRFK szerint a társaság veszteséges működése ellenére a BKV nevében szükségtelen és indokolatlan kommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó vállalkozói és megbízási szerződéseket kötött illetve igazoltak különböző teljesítéseket. Zelenák Tibor 6 céggel kötött szerződéssel hozták kapcsolatba, amelyek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a közlekedési társaságnak.

Újabb BKV-s végkielégítést vizsgálnak

A BKV felügyelőbizottsága (fb) határozatában arra kérte a belső ellenőrzést, hogy vizsgálja ki a cég egyik korábbi vezető beosztású dolgozójának végkielégítési ügyét - értesült az MTI.

Az fb azt is határozatba foglalta, hogy ha a belső ellenőrzés szabálytalanságot talál vagy felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor tegyék meg a rendőrségen a feljelentést.

A dokumentum szerint a volt igazgató több mint harminc éve dolgozott a cégnél, 150 százalékos prémiumot kapott fizetése mellé, és 83 millió forint végkielégítéssel távozott a cégtől 2009-ben. Az igazgató határozott idejű szerződéssel dolgozott a BKV-nál, majd Kocsis István küldte el közös megegyezéssel és korengedményes nyugdíjjal.