Demszky nem tud pártoknak juttatott pénzekről

2010.03.08. 18:31
Demszky Gábor sokkolónak nevezte Balogh Zsolt, a BKV volt vezérigazgatójának nyilatkozatát, amiben arról beszélt, hogy hogyan jutott el hetvenmillió forint Hagyó Miklóshoz. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy ilyesmi a magyar közéletben még nem történt. A saját felelősségét abban látja, hogy hagyta egy MSZP-s szuper-főpolgármester-helyettes, valamint Antal Attila és Balogh Zsolt kinevezését.

Demszky Gábort sokkolta Balogh Zsoltnak, a BKV volt megbízott vezérigazgatójának nyilatkozata, amely szerint Baloghon keresztül több tízmillió forint jutott el Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyetteshez. A főpolgármester az RTL Klub Híradójának azt mondta, nem tud egyetlen fillérről sem, ami pártokhoz érkezett volna.

Körülbelül hetvenmillió forint juthatott Hagyó Miklóshoz a BKV volt megbízott vezérigazgatóján keresztül. Erről Balogh Zsolt beszélt a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában. Azt mondta, hogy egyszer egy Nokia-telefondobozban adta át a pénzt, amelybe 15 millió forint fért. A pénzt a BKV-nál adták össze Hagyó Miklóshoz közel álló vezetők, akik azt a közlekedési vállalat körüli cégektől kapták.

Balogh Zsolt elmondta, hogy először 2007 novemberében keresték meg, telefonon. Hatvani Szabó János hívta, aki egyébként Hagyó Miklósnak is bemutatta. Akkor egy informatikai pályázatról beszéltek. A pályázó formailag kedvező ajánlatot tett ugyan, de már biztos volt, hogy utólag árat emel és a határidőt is kitolja - ez Balogh szerint bevett módszer volt a pályázatoknál. A volt vezető írta alá egyébként Szalainé Szilágyi Eleonóra visszafoglalkoztató szerződését, amelyről azt mondta a lapnak, nem tudta, hogy Szalainé akkor már kapott végkielégítést. Balogh Zsolt azt is elmondta, hogy a pénzből nem kapott, és a BKV-tól is végkielégítés nélkül távozott.

Demszky Gábor hétfőn az RTL Híradónak elmondta, olvasta az interjút, ami szerinte egy "megtört ember vallomása, amely hiteles, elhihető a történet." A főpolgármestert bevallása szerint sokkolta az interjú, mert "ilyesmi a magyar közéletben nem történt még." Demszky szerint ugyanakkor a nyomozó hatóságoknak kell eldönteniük, hogy pontosan mi történt és mi nem.

Demszky úgy fogalmazott, az ő felelőssége abban merül ki, hogy hagyta, hogy "szuper-főpolgármester-helyettest hozzon az MSZP", illetve hagyta, hogy kinevezzék Antal Attilát, majd Balogh Zsoltot, bár egyikükről sem hitte, hogy törvénytelenségeket követnek el. A főpolgármester leszögezte, nem tudott a BKV és Hagyó Miklós körüli ügyekről, ezekről nem is tudhatott, hiszen szándékosan el akarták azokat titkolni.

Demszky hangsúlyozta, nem tud egyetlen fillérről sem, ami pártokhoz került volna és Balogh Zsolt sem említett ezzel kapcsolatban konkrétumokat.

A főpolgármester úgy véli, Balogh Zsolt megkereshette volna őt, amikor az első törvénytelenség a tudomására jutott, és akkor Demszky maga tett volna bejelentést a rendőrségen. Ezzel le lehetett volna állítani a folyamatot, mondta a főpolgármester.