Hagyó egyelőre még érinthetetlen

2010.03.08. 17:08

Bár a hétvégén megjelent interjúkban Balogh Zsolt volt megbízott BKV vezérigazgató egyértelműen rávallott Hagyó Miklósra, a BRFK egyelőre nem kíván nyilatkozni arról, hogy a volt főpolgármester-helyettessel kapcsolatban tesznek-e lépéseket. A politikust védi parlamenti képviselői mentelmi joga, amit a legfőbb ügyésznek kellene kikérni a BRFK kezdeményezése alapján. Ha így is lenne, a parlamentnek rendkívüli ülésen kellene döntenie az ügyben, amire kevés az esély.

A nyomozás folyamatban van a BKV-s ügyekkel kapcsolatban, a BRFK nem kíván többet nyilatkozni az ügyben, mondta az Index kérdésére Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, nem zárható ki, hogy lesznek még gyanúsítottak.

Balogh Zsolt volt megbízott BKV vezérigazgató a Magyar Nemzetnek és a Hír Tv-nek adott interjújában beismerte, hogy a rendőrségen Hagyó Mikós ellen vallott, bár konkrét bizonyítékokat a nyomozás érdekeire hivatkozva nem tárt a nyilvánosság elé. Azt állította, hogy igazgatósága idején Hagyó legalább hetven millió forint készpénzt vett fel a BKV-tól.

Hagyó Miklós a hétvégén lemondott párttagságáról és a párt XII. kerületi elnöki posztjáról is, de mentelmi jogáról nem, ezért a rendőrség nem indíthat eljárást ellene. Mivel a parlament tavaszi ülésszaka három ülésnap után már februárban véget ért, Hagyó mandátuma lejártáig élvezheti a mentelmi jogot. Azaz még körülbelül három hónapig érinthetetlen marad.

Ahhoz, hogy Hagyó ellen is nyomozhasson a rendőrség, a Legfőbb Ügyészségnek kezdeményeznie kellene a mentelmi jog kikérését, a Parlamentnek pedig egy esetleges rendkívüli ülésen döntenie kellene erről. Ennek a politikai esélye elég csekély, de a nyomozás sem jutott odáig, hogy ez megtörténjen.

Amennyiben egy nyomozás során egy mentelmi joggal rendelkező
személlyel szemben bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja merül fel, akkor a nyomozást folytató hatóság (jelen esetben a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya) ezt jelzi a felügyeletet gyakorló
ügyészségnek, amely jelen esetben a Fővárosi Főügyészség.

Amennyiben a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja ténylegesen megállapítható, akkor a nyomozó hatóság alakszerű, indokolt határozattal átteszi az ügyet a nyomozás továbbfolytatására
hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Központi Nyomozó
Főügyészséghez. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész
kezdeményezi a Központi Nyomozó Főügyészség javaslata lapján.

Mint azt a Központi Nyomozó Ügyészségen megtudtuk, nem foglalkoznak Hagyó ügyével. Ebből az következik, hogy a BRFK sem jutott el még odáig, hogy Hagyó mentelmi jogának kikérését elindítsa.