Kaptak pénzt a szakszervezetek a BKV-tól

2010.03.09. 16:45

Földényi György, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a szakszervezetek beszéltek pénzről a 2008-as sztrájk után Balogh Zsolttal, de nem úgy, ahogyan  volt megbízott vezérigazgató állította elhíresült interjújában, hanem legális alapon. Más vezetők is emlékeznek erre a tárgyalásra, de szerintük biztos, hogy nem erről beszélt Balogh az interjúban, amikor azt mondta, hogy vissza kellett juttatni valamennyi pénzt a szakszervezeteknek.

Ha Balogh Zsolt arra gondolt az interjúban, hogy a kollektív szerződés alapján járó elmaradt támogatásról tárgyaltak a 2008-as BKV-sztrájk befejezése után, azt megerősíti, ha viszont arra, hogy más jellegű pénzvisszaosztásról, azt cáfolja, mondta az Indexnek Földényi György, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Hozzátette, hogy a pénzt végül hónapokkal később meg is kapta a 25 BKV-s szakszervezet, és ezzel tudták kompenzálni a sztrájk miatti költségeiket. Azt, hogy mekkora összeget kaptak a szakszervezetek, nem akarta elárulni, mondván, semmi közünk hozzá.

Balogh Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta, hogy a 2008-as sztrájkmegállapodás után felment a szobájába, pár szakszervezeti vezető és egy-két igazgató ült, "és mondták, rendben, vége a sztrájknak, és most szokás szerint vissza kell juttatni
valamennyi pénzt a szakszervezeteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is".

Ezt a mondatot más szakszervezeti vezetők szerint ellenben nem lehet összekeverni azzal, hogy a sztrájk után megindult a tárgyalás egy korábbi, még Aba Botond idején megkötött megállapodásról, aminek teljesítése 2008 áprilisában már valóban éveket csúszott.

Az úgynevezett működési támogatást a tárgyalás eredményeképpen végül meg is emelte a BKV: a szakszervezetek 2008 végétől tagonként évi 600 forint helyett 900 forintot kaptak. Ez éves szinten mitegy 3 millió forint többletkiadást jelentett.

Rendőrségi források szerint a Balogh által emlegetett sztrájk utáni "kiscsoportos" találkozó megtörténhetett. A szobában sajtóinformációk szerint a gumikerekes, azaz a buszos szakszervezetek egyes vezetői ülhettek, valamint az akkori kommunikációs igazgató és Szalainé Szilágyi Eleonóra humán igazgató.

A két nagy buszos szakszervezet vezetői cáfolták, hogy lett volna ilyen találkozó: Földényi szerint ez a verzió butaság, Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke pedig szintén nem tud róla.

Földényi György arra a feltételezésre, hogy a 2008-as sztrájk után ugyan pénzt nem, de egy luxus Volvo autóbuszt jutányos bérleti díjjal kapott a szakszervezete, azt válaszolta, hogy a két ügy között nincs összefüggés. Azzal kapcsolatban pedig, hogy az általa vezetett szakszervezet irodájába nem sokkal a 2010-es sztrájk után betörtek, azt mondta: a rendőrség még nem zárta le az ügyet.

Fenntartja azonban továbbra is, hogy politikai indíttatásból törhettek be a tettesek, de semmi olyan papírt nem találhattak, ami rá nézve kompromittáló lenne. A szakszervezet széfjéből mintegy 800 ezer forint tűnt el, azt viszont Földényi nem tudja, hogy emellett az irodából még milyen dokumentumokat vihettek el.

Egyes feltételezések szerint Földényi jóban volt a Hagyó korszak három fő BKV-s vezetőjével, Antal Attilával, Balogh Zsolttal és Regőczi Miklóssal, ezért a 2010-es sztrájk szervezésében is elképzelhetőnek tartották a volt szocialista főpolgármester-helyettes közvetett hatását, mint a Kocsis-Hagyó háború újabb fejezetét.

Ezeket a feltételezéseket Földényi visszautasította. Elmondta, hogy semmilyen politikai nyomás nem érte a sztrájk idején a fővárosi vezetés részéről.