Demszkynek már 2006-ban szóltak

2010.03.10. 17:44 Módosítva: 2010.03.10. 17:44

A BKV egyik belső ellenőre már 2006-ban levélben tájékoztatta Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert, hogy a cégnél "lopnak, csalnak, sikkasztanak", írta szerdán a HVG Online.

Információik szerint a belső ellenőr levelében az állt, hogy évente több milliárd forintot törvénytelenül, esetenként fiktív számlák alapján fizet ki a BKV, továbbá már évek óta lopnak, csalnak, sikkasztanak, fiktív számlákat fogadnak be, és ehhez kapcsolódóan csalnak az áfával, szja-val, tb-vel.

A Főpolgármesteri Hivatal azonban - a HVG Online szerint - azzal utasította el a panaszt, hogy a belső ellenőr nem írt konkrétumokat, így nem is válaszoltak a revizornak, és az általa kért személyes találkozó sem jött létre Demszky Gáborral.

A Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu-nak úgy válaszolt: "a hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál, és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó".

A belső ellenőr azonban leírta levelében, hogy munkaügyi konfliktusa van felettesével, mivel belelát a gazdasági és pénzügyekbe. Az ellenőrt nem sokkal később elbocsátották, emiatt munkaügyi pert indított a cég ellen.

A hvg.hu információi szerint ezután a volt belső ellenőr továbbra is írt leveleket Demszky Gábornak. Ezekre 2007 decemberében Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes válaszolt: munkaügyi természetű problémáról van szó, ezért nem kívánnak vele foglalkozni. Közölte, hogy az ügy a felügyelőbizottságra tartozik, ezért a panaszt továbbította a testületnek

A revizor ezután Szabó Máté ombudsmanhoz fordult. Ő tájékoztatást kért a hivataltól, de ugyanazt a választ kapta Hagyó Miklóstól, mint korábban a belső ellenőr. A HVG Online úgy tudja, hogy az felügyelőbizottság végül azért nem vizsgálta az ügyet, mert - akkori elnökének elmondása szerint - "nincs elég apparátusa".

A főváros szerint semmi konkrétum nem volt

Csányi Józsefné, a BKV korábbi revizora 2006 őszén levelet küldött a főpolgármesternek, ebben azonban semmilyen konkrétumot nem fogalmazott meg a közlekedési vállalatnál általa vélt eseményekről, azt azonban fontosnak tartotta közölni, hogy pszichiátriai kezelés alatt áll, mivel főnöke diszkriminálja, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében.

A közlemény szerint nem igaz az az állítás sem, hogy a főváros nem foglalkozott bejelentésével: első, telefonos megkeresésére Vajda Pál, akkori főpolgármester-helyettes személyesen válaszolt, és azt kérte Csányi Józsefnétől, hogy ha konkrét bűncselekményt tapasztalt, tegyen büntetőfeljelentést. Csányiné nem tett feljelentést.

A válasz szerint Csányi Józsefné  levelét és mellékleteit 2006. november 3-án iktatták a főpolgármesteri hivatalban. A levél semmilyen konkrétumot nem tartalmaz az állítólagos törvénysértésekről. A BKV revizora a következőket állította levelében: lopás, csalás, sikkasztás, ÁFA, SZJA és TB-csalás folyik a BKV-nál, de erre vonatkozóan egyetlen konkrét bizonyítékot (vagy legalább példát) nem hozott.

A leveléhez csatolt mellékletből annyi derült ki, hogy már 2005-ben vitában állt munkahelyi főnökével, egyebek mellett azért mert az „nem biztosított számára a szakminiszteri rendeletben előírt védőfelszerelést (szemüveget)” és munkavégzése során súlyosan diszkriminálja, például azzal, hogy főiskolai képzésének költségeit csak 70%-ban finanszírozza, szemben az általa jogosnak tartott 80%-kal. Mindezt az Aba Botondhoz írott, 2005 augusztusi levelében Csányiné egy ellene folytatott hajtóvadászatként értékelte, „amelynek következtében súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvedett.”

Demszky Gábornak írott levelében ezen egészségkárosodásról annyit ír, hogy több mint fél éve pszichiátriai kezelés alatt áll. A levél leginkább konkrétnak nevezhető állítása az volt, hogy fegyelmi eljárás folyik ellene, írja a főpolgármesteri hivatal.

Levelében Csányiné  azt is elmondja, hogy korábban telefonon beszélt ez ügyben Vajda Pál főpolgármester-helyettessel, aki arra bíztatta, hogy amennyiben konkrét bűncselekmény nyomaira bukkant, tegyen büntető feljelentést. Nincs információ arról, hogy ezt megtette volna, állítja a hivatal.

Mivel a levél érkeztekor még nem volt új városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, a Főpolgármesteri Iroda a levelet a közlekedési ügyosztályért felelős aljegyzőre szignálta. A hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó. Mivel a levélnek sem közlekedésszakmai relevanciája nem volt, sem konkrét bejelentést nem tartalmazott, további intézkedés nem követte.

Csányiné ezt követően újabb e-maileket írt a főpolgármesternek, amelyben azt kérte, hogy adja meg korábbi levelének iktatószámát, mivel azt a folyamatban lévő Munkaügyi Bíróságon zajló eljárásban kívánja felhasználni, és újra érdemi választ sürgetett előző levelére. A levelekre illetékességből Hagyó Miklós válaszolt 2007. december 21-én, aki megismételte, hogy a munkaügyi vitában nincs szerepe a fővárosnak, áll a közleményben.