Kirúgják a 4-es metró mérnökcégét

2010.03.11. 13:00 Módosítva: 2010.03.11. 13:44

A fővárosi közgyűlés átvágta a gordiuszi csomót a 4-es metró ügyében: a BKV átveszi a független mérnöki teendőt ellátó Eurometro 65 emberét, hogy a beruházás folytatódhasson. A cégnek ugyanis lejárt a szerződése, a meghosszabbításra viszont pályázatot kellene kiírni, ami legalább fél év szünetet jelentene az építkezésben. Kiderült, hogy az épíkezés vezetője nem közbeszerzési dzsungelharcos.

Klados Gusztáv, a 4-es metró beruházás projektigazgatója az előállt helyzetzetről a fővárosi közgyűlés ülésén elmondta: már 2009 elején tudtak arról, hogy az építkezés elhúzódása miatt baj lesz független mérnök cég, az Eurometro megbízásával. A szerződést ugyanis fix díjra kötötték, a kilenc milliárdos keret pedig mára kimerült, de munka lenne még.

Klados szerint tavaly tárgyaltak arról, hogy a szerződést meghosszabbítják, ám a közbeszerzési döntőbizottság végül közbeszólt: a munkára új közbeszerzést kell kiírni. Mivel azonban az új független mérnök cég kiválasztása legalább fél évig tart, az építkezést ennyi időre le kellett volna állítani, ami "elképesztő méretű" pluszköltséget jelentett volna.

A projektigazgató kérdésre elmondta, úgy járt, mint az ablakos tót: ha tudta volna, hogy elesik, leült volna. Csakhogy ő alagútépítő szakember, nem közbeszerzési dzsungelharcos, ezért meglepte a közbeszerzési döntőbizottság vétója. A rendkívüli helyzetre a következő megoldást dolgozták ki: az Eurometro szerződése megszűnik, ám 65 mérnökét átveszi a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóság.

A mérnökök ideiglenesen addig dolgoznak a BKV-nak, amíg a most kiírandó közbeszerzési pályázat nyertesét meg nem találják. Klados szerint ez minimum fél év. A megoldás mellett szól az is, hogy így az ellenőrző mérnökök az év hátralevő részében már csak 700 millió forintba kerülnek, szemben azzal, hogy a BKV eddig évi 1,5-2 milliárd forintot fizetett az Eurometrónak.

Ellenzéki képviselők több alkalommal tiltakoztak, mert véleményük szerint ha a mérnökök saját foglalkoztatása ilyen olcsó és jogszerű, akkor eddig is ezt az utat kellett volna járni. Ha pedig nem jogszerű az, hogy most fél évig a BKV maga foglalkoztatja a "független" mérnököket, akkor viszont ez később nagy problémákat okoz majd.

Az Eurometróval kapcsolatban elhangzott az is, hogy egy 2007-es belső vizsgálat megállapította: a cég függetlenként egyfelől ellenőrizte és átvette a kivitelezők munkáját, másfelől viszont egyes kivitelezőkkel szerződésben állt, mint tanácsadó. Az összeférhetetlenséget Gulyás László, akkori projektvezető kirúgásával orvosolták, ám a továbbni a felelősségre vonás elmaradt.

Még hiányzik egy jóváhagyás

A DBR közleménye szerint a projektigazgatóság saját munkavállalóként alkalmazná az eddigi mérnökszervezet azon dolgozóit, akik az építkezés különböző helyszínein a főbb feladatokat eddig is ellátták, illetve a még hiányzó létszámra pályázatot írna ki. Ezáltal folyamatos marad a munkák minőségének és biztonságának ellenőrzése, illetve a vállalkozók teljesítésének igazolása is. Az eddigi mérnökszervezet ugyanakkor független mérnöki szerepet is ellátott, hiszen az általa tett nyilatkozat alapján kerültek lehívásra az európai uniós kifizetések. Ezt a független mérnöki szerepet ideiglenesen az a gazdasági társaság venné át, amely a BKV Felügyelő Bizottsága részére jelenleg is hasonló feladatokat lát el. A konstrukciót az európai uniós támogatási kérelem szempontjából még a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek is jóvá kell hagynia.