Lakos és Bőhm kilépett az SZDSZ-frakcióból

2010.03.11. 13:47 Módosítva: 2010.03.11. 14:08

Kilépnek a fővárosi SZDSZ-frakcióból, jelentette be csütörtökön Bőhm András és Lakos Imre. Bőhm tizenhat, Lakos nyolc év után távozik.

Lakos Imre elmondta, hogy azért most, a költségvetés elfogadása után jelentették be, mert a látszatát is el kívánták kerülni, hogy zsaroló pozícióban lennének. A döntés régóta, 3-3,5 éve érlelődött, mert már akkor látszott, hogy ez a szerep, amit az SZDSZ kapott, nem az, amit korábban játszott. Hozzátette, hogy egy húsz éves korszak zárult le, egy új időszak kezdődik, teljesen átrajzolt politikai térképpel.

Lakos a döntés konkrét okaira vonatkozó kérdésre közölte, hogy az elmúlt három év koalíciós vergődésén látszott, hogy az MSZP és az SZDSZ nem tudott alkalmazkodni az egy fős többséghez: a szocialisták nem tudtak partnerek lenni, az SZDSZ pedig fáradt és fásult volt. A BKV botrányai csak a habot jelentették a tortán.

Hozzátette: a kilépés után független képviselőként a saját véleményét fogja képviselni a fővárosi közgyűlésben. Arról még nem döntött, hogy a pártból kilép-e, az viszont biztos, hogy a XI. kerületi alpolgármesteri funkciót megtartja, mert a kerületi egy más típusú SZDSZ-frakció.

Lakos Imre és Bőhm András
Lakos Imre és Bőhm András

Bőhm András szerint a költségvetés megszavazásával az érdemi tevékenység befejeződött a fővárosi önkormányzatban. Az elfogadott büdzsé biztosítja Budapest működőképességét, amit nem akart kockára tenni, annak ellenére, hogy közismert: évek óta elvi és gyakorlati viták voltak a frakció és közte.

Az őszi önkormányzati választásra is más elképzelései vannak, formálódik az Új Pólus nevű szervezet építése, ebben vállalna jelentős szerepet. Bőhm hozzátette: döntésével semmilyen emberi feszültség nem maradt közte és a frakció tagjai között, továbbra támogatását adja független képviselőként a város számára fontosabb ügyekhez.

Bőhm András 1994-től volt a fővárosi közgyűlés SZDSZ frakciójának tagja, Lakos Imre pedig 2002-től politizál fővárosi SZDSZ frakcióban (1991-től némi XI. kerület SZDSZ-es alpolgármestere). Mindketten SZDSZ-es parlamenti képviselők jelenleg.