Hagyó mégse megy el a meghallgatásra

2010.03.17. 12:29

Hagyó Miklós mégsem vesz részt a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi bizottság szerdai ülésén, de péntekig írásban válaszol a számára feltett 23 kérdésre. Erről a volt főpolgármester-helyettes tájékoztatatott, megerősítve korábbi közlését, miszerint semmilyen bűncselekményt nem követett el és áll minden független vizsgálat elé.

Hagyó Miklós levélben értesítette a bizottság elnökét a döntéséről, és arról, hogy a bizottsági eljárásban nem kíván "biodíszletként" szerepelni. A politikus a bizottsághoz írt levelében döntését azzal indokolja: a bizottság elnöke kedden olyan nyilatkozatot adott a Duna tévének - amelyről csak este értesült -, amely "megrendítette a bizottság eljárásának tárgyilagosságába vetett hitét".

Közölte: az interjú előtt úgy készült, igaz, már nem fővárosi önkormányzati képviselőként, hogy esküje szellemének megfelelően jár el, és részt vesz az ülésen. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban többször is jelezte, kész minden objektív vizsgálatot segíteni, amely tisztázhatja a BKV Zrt. körül kialakult helyzetet; ezért is tartotta természetesnek, hogy eleget tegyen a bizottság elnökétől érkezett felkérésnek, amelyben lehetőséget kíván adni, hogy az általa elvégzett munkáról - amely tartalmazza a BKV Zrt. felügyeletének egy részét is - a bizottságot személyesen is tájékoztassa.

"Vállalva és elfogadva a bizottság elnökének javaslatát, előre írásban 23 kérdést kaptam, amit a mai bizottsági ülésen kívántam megválaszolni; egészen a tegnapi napig így készültem" - fogalmaz, hozzátéve: politikai, jogi és erkölcsi kötelességének érezte, hogy mindarról, amiről tudomása van, számot adjon a bizottságnak és a nyilvánosságnak.

Hagyó: politikailag motivált előfeltevések

A bizottság elnökének nyilatkozata azonban megváltoztatta eredeti szándékát - írja. A felvétellel világossá vált számára, hogy a bizottság elnöke olyan "politikailag motivált előfeltevést hangoztat, mely nyilvánvalóvá teszi: nem a bizonyítékokból kíván következtetni a tényekre, hanem ellenkezőleg, a már kész marasztaló ítéletét kívánja egyebek között az én meghallgatásommal legitimálni".

"Én azonban nem kívánok olyan bizottsági eljárásban "biodíszletként" szerepelni, amelynek szembetűnő célja nem az igazság kiderítése, hanem egy politikai prekoncepció igazolása" - fogalmaz levelében Hagyó Miklós.

A korábban, a bizottság elnöke által feltett 23 írásbeli kérdést péntekig írásban válaszolja meg, azt valamennyi tag és a sajtó részére megküldi - tudatja. A levélben szól arról is, hogy "felelős baloldali gondolkodóként" a döntéséről tájékoztatta Burány Sándort, az MSZP budapesti elnökét, aki egyetértett vele.

"Továbbra is megerősítem: semmilyen bűncselekményt nem követtem el és állok valamennyi valóban független vizsgálat elé. Felelős, esküjéhez hű politikusként viszont nem asszisztálok egy lejárató kampányeseményhez" - fogalmaz. Hozzáteszi: bízik abban, hogy írásbeli válasza mindenki számára lehetőséget teremt a tisztánlátáshoz.

György István, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese, a bizottság elnöke kedden a Duna tévében azt mondta: a BKV-botrány egy a kormánytól induló és a közüzemi cégek vezetőségéig, menedzsmentjéig elérő működési modell, amelynek célja a szervezett pénzkimentés. Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója interjújára hivatkozva azt mondta, Hagyó Miklós neve el is hangzott akkor, amikor a pénzosztásról beszéltek. Ha mindez beigazolódik, akkor az elmúlt 20 évben súlyos tízmilliárdok tűnhettek így el az adófizetők pénzéből - szögezte le György István.

György: Hagyó nem lett volna biodíszlet

György István, a fővárosi önkormányzat BKV-ügyeket vizsgáló eseti bizottságának fideszes elnöke az Indexnek elmondta, Hagyó Miklós egész héten abban a hitben tartotta a közvéleményt és a bizottság tagjait, hogy elmegy a meghallgatásra, és az utolsó pillanatban gondolta meg magát. Hozzátette, hogy abban az interjúban, amire Hagyó hivatkozik, nem mondott semmi olyat, ami eltántoríthatná a volt főpolgármester-helyettest.

Azt György egyenesen visszautasítja, hogy Hagyó biodíszlet lenne az ülésen. Véleménye szerint bárki visszanézheti az eddigi meghallgatásokat, vajon az eddigi meghívottak mind biodíszletek voltak-e. A bizottsági elnök úgy gondolja, érdemi kérdésekre érdemi válaszok hongoztak el.

György szerint ez egy jó lehetőség lett volna Hagyó számára, hogy elmondja az álláspontját a kérdéses ügyekben. Véleménye szerint a volt városvezető valószínűleg az ügyvédei tanácsára hallgatott, mikor úgy döntött, hogy mégse meg egy az ülésre, ugyanúgy, mint korábban Antal Attila, volt BKV-vezérigazgató.

A megválaszolatlan kérdések

Hagyónak a többi között ilyen kérdésekre kellett volna választ adnia:

Fogalmazott-e meg a BKV aktuális vezérigazgatójához vagy aktuális döntés előkészítőjéhez, vagy döntéshozójához - beleértve az Igazgatóság aktuális elnökét vagy tagját - bárminemű külső céget vagy személyt preferáló vagy más típusú kérést? Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettessel, illetőleg megbízott vezérigazgatóval emlékezete szerint hány alkalommal tárgyalt? Milyen helyszíneken? Kik voltak ezen beszélgetések résztvevői? Mik voltak a fő témák?

Tudott-e az Ön korábbi munkatársának, Horváth Évának BKV-beli foglalkoztatásáról? Kérte-e Ön Horváth Évát, hogy kéréseit, utasításait közvetítse a BKV valamely munkatársa vagy aktuális döntéshozói felé? Mesterházy Ernővel emlékezete szerint milyen ügyekben egyeztetett? Ki kérte ezen egyeztetések lefolytatására? Mi volt az Önök közötti kapcsolat lényege, illetve célja? Ismeri-e Ön a BKV-nál működő szakszervezetek vezetőit? Tárgyalt-e Ön főpolgármester-helyettesi működése során szakszervezeti vezetőkkel, vett-e részt egyáltalán olyan megbeszélésen, amelyen szakszervezeti vezetők jelen voltak?