Fél a BKV a kampányjegy bevezetésétől

2010.03.26. 17:20

Elkészült a félárú tanuló- és nyugdíjasjegy bevezetésének hatásáról szóló tanulmány a BKV-nál. Eszerint az új jegytípusok évi 1,3-1,5 milliárd forint bevételkiesést okoznának a cégnek. Többek között megnövekedne a bliccelők aránya, márpedig a tanulmány szerint a nyugdíjasok 1 százaléka amúgy is lóg. Az új jegyekről szerdán dönthet a fővárosi közgyűlés.

A BKV kizárólag abban az esetben javasolja a félárú tanuló- és nyugdíjas bevezetését, ha az amiatt kieső másfél milliárdos tarifabevételt a fővárosi önkormányzat kipótolja. Az új jegyek bevezetését Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es gazdasági főpolgármester-helyettes sem támogatja, csakhogy ettől a közgyűlés még mellette dönthet, mivel a két legnagyobb frakció, a Fidesz-KDNP és az MSZP ötletéről van szó, és dúl a választási kampány.

A félárú tanulójegy bevezetését egy fideszes képviselő indítványozta a január végi közgyűlésen. A szocialista frakció vélhetően meglátta benne a fantáziát, mert gyorsan készült egy saját MSZP-s javaslat is, ami rátett egy lapáttal: a tanulók mellett a nyugdíjasoknak is félárú jegyet javasolt. A közgyűlés úgy döntött, hogy a BKV vizsgálja meg, milyen hatásai lennének az új jegytípusoknak.

A vizsgálat elkészült. Eszerint a félárú jegyek bevezetése több okból is bevételkiesést eredményez. Egyrészt azért, mert a jelenleg teljes árú vonaljegyet vásárlók áttérnek a félárúra, másrészt azok közül is sokan áttérnek, akik kedvezményes bérletet váltanak most. Az utóbbiak után járó állami árkiegészítést is elvesztené a BKV.

A BKV szerint a félárú jeggyel sokan megpróbálnának bliccelni a felszíni járatokon. A cég felmérése szerint a nyugdíjasok 1 százaléka amúgy is bliccel. (Az ingyenes utazás csak a 65 év felettieknek jár, az ennél fiatalabbaknak jegyet vagy bérletet kell venni.)

A BKV szerint a jelenleg kapható tanuló- és nyugdíjasbérlet, valamint a gyűjtőjegy elég kedvezményt biztosít, nincs szükség az új jegyfajtákra. Az új jegyekről a szerdai közgyűlésen dönthetnek a képviselők a tanulmány alapján.