A VEKE szerint bizonyítható a járatritkítás terve

2010.03.31. 10:35

Egyértelműen bizonyítható a BKV járatritkítási terve, Demszky Gábor és Élő Norbert szocialista képviselő pedig nem mondanak igazat, amikor cáfolják ezt - nyilatkozta a VEKE. A főváros és a kormány közötti szerződést még nem hagyták jóvá, a közgyűlés szerdán tárgyal róla.

A VEKE közleménye szerint a kormány és a főváros közötti megállapodás a BKV finanszírozásáról "csak látszólag a BKV megmentése, valójában egy kártékony alku", amely a fővárosi buszhálózat negyedének megszűnésével és a BKV működésének 8-10 milliárd forintos csökkentésével járhat.

Demszky Gábor főpolgármester kedden még azt mondta, valótlan a VEKE állítása, miszerint tömeges járatmegszüntetést és újabb tarifaemelést tartalmaz a BKV finanszírozásáról szóló szerződés.

Szerinte a megállapodás elfogadásával a fővárosi önkormányzat többletforrásokhoz jut, ami elengedhetetlen a BKV működésének biztosításához. Élő Norbert pedig azt közölte kedden, hogy a kormány és a főváros között kötendő BKV-megállapodásban nincs szó járatritkításról.

A politikus közleményében arra szólította fel a VEKÉ-t, hogy "ne a Fidesz érdekében kampányoljon, hanem inkább a budapestiek érdekében dolgozzon".

A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy nem kíván elköteleződni a járatritkítás mellett, de ezt később Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes visszavonásra javasolta, a Pénzügyminisztérium merev elutasítása miatt.

A VEKE szerint ez alátámasztja a járatritkítás tervét, ezért arra kéri az érintett képviselőket, hogy "ne beszéljenek mellé, hanem kezdeményezzék inkább a szerződéstervezet módosítását". Mint írták: a szerződést a kormány még nem hagyta jóvá, a fővárosnak még módja van a kritikus pontok módosításának kezdeményezésére.