72 napra bezárják a Gödör Klub kávézóját

2010.04.16. 19:18 Módosítva: 2010.04.16. 22:33

Az április 4-én tartott összehangolt Deák téri razziakor tapasztalt szabálytalanságok miatt két tételben is zárva tartással büntette a Gödör Klubban működő kávézót az adóhatóság, de a szankciók a kulturális központot nem érintik. A szórakozóhely kegyelmet is kapott az összesen 72 napos büntetés mellé: csak az ősszel kell bezárniuk.

Közel száz rendőr és szakhatósági ellenőr szállta meg két hete a fővárosban a Deák tér környékét. A szombat esti akcióban főként kábítószer-terjesztőket és -fogyasztókat kerestek a hatóságok, de ellenőrizték a környék több szórakozóhelyének működését is.

Az APEH, a Vám és Pénzügyőrség, a Munkaügyi Felügyelőség és a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége munkatársainak közreműködésével lebonyolított razziával a rendőrök mintegy 350 embert igazoltattak.

Az Index információi szerint a legsúlyosabb büntetést a Gödör Klubban szerződéssel működő kávézóra szabták ki. Az adóellenőrök számlázási problémák és az alkalmazottak bejelentésével kapcsolatos szabálytalanságok miatt büntették meg a vendéglátóhelyet. A szabálytalan nyugtaadás miatt 60 nap zárva tartást és 1 millió forint pénzbírságot, a munkavállalókkal kapcsolatos szabálytalanságok miatt pedig további 12 napos bezárást és 200 ezer forintos büntetést szabtak ki.

BBYMA20060824053

Az APEH sajtóosztályán az Index kérdésére azt mondták, hogy az adózók jogai miatt nem adhatnak felvilágosítást a konkrét szórakozóhellyel kapcsolatban. R. Bakonyi Ágnes szóvivő csupán annyit mondott, hogy két hónapos bezárást és milliós büntetést a visszaeső szabálytalankodókkal szemben alkalmazza az APEH.

A bírságok nem érintik a kulturális központot

A bírságok a kávézót érintik és nem a Klubot,  a Gödör Klub működik és kulturális-művészeti rendezvényeit folyamatosan megtartja, közölte Filep Ákos a Gödör Klub igazgatója. Az V. kerületi rendőrség, társult szervekkel (APEH, VPOP, munkaügyi felügyelet, a MAHASZ és további felügyeletek) valóban nagyarányú akciót hajtott végre az Erzsébet tér környéki szórakozóhelyeken, így a Gödör Klubban is. Ellenőrizték a Klubban tartózkodókat, különös tekintettel a WC-be igyekvőkre, a kávézót, az ott dolgozókat, a fellépőket és a vendégeket. A kávézóra a jelentős büntetést a nagy razziát megelőző VPOP-ellenőrzésen szabták ki, a közös ellenőrzésen azonban már csak adminisztratív szabálytalanságokat találtak, amelyért 20 ezer forintos bírságot terveznek kiróni. A MAHASZ megállapította, hogy a Klubban éppen munkáját kezdő DJ jogtiszta felvételeket használt, hogy mind a klub, mind a bérlőként működő kávézóban foglalkoztatottak bejelentése a szabályok szerint megtörtént, közölte az igazgató.

Az V. kerületi rendőrkapitány, Tóth Tamás az Indexnek elmondta, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés miatt 6, garázdaság miatt pedig 8 embert fogtak el. A rendőrkapitány szerint lakossági bejelentések miatt döntöttek „az éjszakában szórakozni vágyó fiatalok közkedvelt találkozási helyét”, az Erzsébet tér és a Deák tér közvetlen környezetét célzó akció mellett. A Gödör Klubot is ennek keretében vonták ellenőrzés alá.

„Ezen akciók - bár kellemetlenségeket okozhatnak az ide látogatók, szórakozni vágyók körében – elengedhetetlen a közrend, közbiztonság megóvása, és a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. Számtalan állampolgári bejelentés érkezik ugyanis a szórakozóhelyeken, nyilvános tereken történt visszaélésekkel, bűncselekményekkel kapcsolatban, melyek visszaszorítása érdekében fokozott rendőri ellenőrzések kerültek végrehajtásra.” – jelentette ki V. kerületi kapitány.

Úgy tudjuk, hogy az összesen 72 napos bezárás, amely súlyos csapás lehetett volna a szórakozóhelyre, végül mégsem érinti a főszezonbeli működését. A végrehajtási rendelet szerint szeptember és november között kell felfüggeszteni az üzlet működését.