Demszky: nem tudtam az FKF ügyeiről

2010.04.21. 16:59

A BRFK nyomoz a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban. A cég igazgatója Demszky letartóztatásban ülő bizalmas tanácsadójára vallott, Demszky viszont úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy nem tudott a vallomásban említett ügyekről.

A BRFK tájékoztatása szerint 2010. április 21-én nyomozást rendeltek el hűtlen kezelés bűntett elkövetése gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban. A nyomozás elrendelését több hónapnyi adatgyűjtés előzte meg, tekintettel arra, hogy 2010. februárjában a gazdaságvédelmi nyomozók a BKV-val összefüggésben folytatott nyomozás során olyan információk birtokába jutottak, melyek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél is felvetették annak gyanúját, hogy olyan tanácsadói szerződések születtek, melyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak.

A nyomozás feladata a fentieken túl többek között annak tisztázása is, hogy az FKF Zrt. által lefolytatott közbeszerzési eljárás megfelelt e jogszabályi előírásoknak.

Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatójának kedden kiszivárgott vallomása szerint a kiemelt beruházások nyerteseit Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főtanácsadója előre kijelölte, és a százmilliós közbeszerzési eljárásokat a kiválasztott cégekre írták ki.

Demszky: Nekem nem szólt senki

Demszky Gábor lapunknak azt mondta, hogy Bielek Péter sajtóban megjelent rendőrségi vallomásában foglaltakat rendkívül súlyos állításoknak tartja. Az igazgató olyan megállapításokat és feltételezéseket tett, amelyekkel kapcsolatban korábban semmilyen jelzés nem érkezett hozzá. Bielek Péterrel korrekt, bizalminak mondható viszonyt ápolt az elmúlt években, számos esetben beszéltek az FKF Zrt. problémáiról, de a jelzett esetekről sem ő, sem pedig Hagyó Miklós vagy Mesterházy Ernő nem tettek említését, mondta Demszky.

A főpolgármester szerint Bielek Péternek tudnia kellett, hogy jelzéseit komolyan veszi. 2008-ban például ő és más vezetők azzal keresték meg, hogy bizonyos személyek az ágazatért felelős főpolgármester-helyettesre hivatkozva közvetítik annak kéréseit vagy utasításait a fővárosi gazdasági társaságoknak. Demszky ezért hivatalos levélben felhívta helyettese, Hagyó Miklós figyelmét a hozzá eljutott információra, és kérte, hogy vegye elejét, hogy rá hivatkozva bárki írásos vagy akár szóbeli utasítást adjon a cégeknek.

Demszky közölte: Bielek Péter nem jelezte, hogy bárki megkörnyékezte volna és jogszabályba ütközőt kért volna tőle. Idén márciusban, amikor a Fidesz képviselői arról nyilatkoztak, hogy tudomásuk szerint az FKF Zrt. beszerzéseinél is lehetnek ügyek, arra kérte a vezérigazgatót, hogy számoljon be róla, milyen tenderek zajlottak a társaságnál, amelyek kapcsán akár megalapozott akár megalapozatlan állítások megfogalmazódhatnak.

Bielek feljegyzést készített a főpolgármester számára a cég nagyobb beruházásairól, azok indokoltságáról, a közbeszerzések menetéről, de a rendőrségi vallomásban szereplő információk említése nélkül, tette hozzá Demszky. A konkrét tenderekről korábban nem rendelkezett információval, mivel a fővárosi gazdasági társaságok és intézmények ezres nagyságrendű közbeszerzései közül csak a problémás esetek jutnak el a városvezetés asztaláig, a legtöbb beszerzésről csak a cégek beszámolói alapján értesülnek a szakbizottságok.

Bielek: Terített asztalnál mondták meg, kit favorizáljunk

Bielek HírTV által ismertetett vallomása szerint Hagyó és Mesterházy az egyik belvárosi étteremben, a terített asztalnál mondta meg neki, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni. A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak, Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta, Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt, mindkettő dolgozott a BKV-nak is, írta a HírTV.

Bielek szerint 2009-ben az FKF mérnökei a programot fejlesztő és a szerzői jogokkal is rendelkező Siemenst akarták megbízni a forgalomirányító központ 1,2 milliárd forintra becsült korszerűsítésével, amelyet részben uniós forrásból finanszíroztak volna. Mint mondta, a Gerlóczy étteremben találkozott Mesterházyval, Hagyóval és Polgár Csabával.

Mesterházy azt mondta, hogy a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal, míg Hagyó arról beszélt, hogy a Getronics és a Microelektronika vállalatok is jelentkeztek a közbeszerzési eljárásra, és ők meg tudnák valósítani a feladatot, állította. "Mesterházy egyetértett Hagyóval, hogy ez a két cég nyerjen” - vallotta Bielek Péter.

Miután a két említett cég nyert, a Siemens a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely elrendelte a tender újbóli kiírását. Az újabb eljárás azonban elmaradt, mert a közlekedési tárca a válságra hivatkozva visszavonta az uniós forrást, számolt be róla a HírTV.

Getronics: pont nem mi kaptuk az előnyt

Rátkai Péter, a Getronics Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: vállalatuk 2009-ben 3 olyan jelentős volumenű közbeszerzési eljárásban nyert, amelyek végén egyikben sem szerződtek velünk különféle – helyenként mondvacsinált – okokra hivatkozva. Ezeknek a projekteknek több esetben az EU-s támogatás részét is elvesztette az ország.

A Getronics Magyarország Kft.-nek, a vállalat 20 éves hazai fennállása óta nincs üzleti kapcsolata az FKF-fel, sem a fővárossal. A cég 2009. március 27-én, a Közbeszerzési Értesítőből értesült arról, hogy az FKF a közlekedési irányítási rendszer fejlesztésére írt ki pályázatot, becsült nettó 822 millió forint értékben, amelyre bárki jelentkezhetett. A Getronics Magyarország Kft. tette a legalacsonyabb ajánlati árat,tette hozzá Rátkai.

Az igazgató szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság végül azért semmisítette meg az FKF eljárási döntéseit és ítélte milliós pénzbüntetésre az FKF-t, mert a pályázat során nem biztosított egyenlő esélyeket a pályázóknak, mivel lényeges információkat nem közölt, azokhoz csak a rendszert korábban kiépítő Siemens férhetett hozzá, így a másik két pályázó, a Swarco Signelit és a Getronics hátránnyal indult.

70 millió csorgott vissza a városházához?

Bielek szerint a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázaton a Társ-Invest Kft. először 350-380 millió forintért vállalta a munkát, majd a közbeszerzés második szakaszában már nettő 455 millióra emelte árajánlatát.

„A műszaki tartalom és az ár között egy igen jelentős kb. 70 millió forintos különbség van, amely összegről feltételezhető, hogy ezt a Társ-Invest visszajuttatta a városházára” - mondta a HírTV szerint az FKF vezérigazgatója. A Társ-Invest Kft. ügyvezetője tagadta a vádakat.

Vajda Pál korábbi szocialista főpolgármester-helyettes, a Közterület-fenntartó igazgatóságának elnöke azt állítja, hogy nem tudott irányított közbeszerzésekről, de felkérte a vezérigazgatót egy belső vizsgálatra.